Svenska Cupen på TV

Komplett TV-tablå med kommande matcher från Svenska Cupen

Kort information om Svenska Cupen i fotboll:

Det finns inga sändningar för Svenska Cupen, vänligen besök tvsporten.nu för att se alla sändningar.

sön 21 juli 2024

info
Svenska Cupen, det första vårtecknet för alla fotbollsfans i landet. Lagen har efter en längre tids försäsongsträning gjort sig redo för säsongens första tävlingsmatcher och det är i Svenska Cupen vi för första gången får se spelarna kliva ut på gräset efter vinterns långa uppehåll. Turneringen som vanligtvis drar igång i början av februari sänds i sin helhet både på TV och via streaming med TV4 Play+. Använd tablån ovan för att se information om kommande matcher från Svenska Cupen på TV.

TV- och Streamingrättigheter Svenska Cupen


Sedan ett par år tillbaka är det TV4 Play+ som innehar TV-rättigheterna för Svenska Cupen. TV4 visar samtliga cupmatcher, från gruppspel och hela vägen fram till finalen. Vare sig du väljer att kolla på matcherna via någon av de linjära kanalerna eller streama Svenska Cupen via TV4 Play+ Sport så har du otaliga timmar med inhemsk fotboll framför dig.

Med något av abonnemangen TV4 Play+ Sport eller TV4 Play+ Sport Total ser du alla matcher från Svenska Cupen, och dessutom till ett överkomligt pris. Utöver matcherna, tillhandahåller TV4 studioprogram där några av landets skarpaste experter gästar, höjdpunkter och intervjuer, vilket gör det till ett fullständigt paket för alla fotbollsälskare.

Det nuvarande avtalet löper ut efter säsongen 2024/25. Efter säsongen 2024/25 kommer sändningsrättigheterna för Svenska Cupen att byta ägare då det står klart att Viaplay kommer sända live från Svenska Cupen från år 2025 och framåt. Se till att hålla utkik på Tvsporten.nu för att inte gå miste om några kommande matcher efter rättighetsbytet.

Upplägget för Svenska Cupen


Svenska Cupen spelades för första gången år 1941 och har sedan dess varit en viktig del av svensk fotboll. Det nuvarande formatet där både gruppspel och slutspel spelas under våren är ett relativt nytt fenomen. Tidigare spelades Svenska Cupen i form av utslagsmatcher och finalen anordnades alltid efter att den sista Allsvenska omgången färdigspelats. Det tidigare upplägget fick ofta kritik för att motverka supportrarnas möjligheter att se matcherna på plats och det faktum att finalen spelades långt in i november.

Med det nya och nuvarande formatet får lagen möjlighet till tidiga tävlingsmatcher och kan på så sätt komma väl förberedda inför den stundande Allsvenska säsongen. Dessutom får vinnaren av Svenska Cupen möjligheten att spela ute i Europa redan samma säsong som cupfinalen avgörs. Detta då finalen som numera spelas i början på sommaren hinner avgöras i tid inför det stundande Europakvalet.

Datum för Gruppspel och Slutspel


Gruppspelet i Svenska Cupen brukar äga rum mellan februari och mars, följt av slutspelet som vanligtvis spelas under mars och april månad. Dessa datum kan variera något från år till år, men strukturen förblir densamma. Finalen hålls någongång under tidig sommar för att göra det möjligt för vinnaren av Svenska Cupen att kvala till Europaspelet samma säsong.

Tidigare Vinnare


Svenska Cupen har en rik historia med flera framstående klubbar som har lyft pokalen. Några av de mest framgångsrika lagen inkluderar Malmö FF, IFK Göteborg och AIK, som alla har vunnit cupen ett antal gånger. Bäst av samtliga lag är Malmö FF som lyckats vinna turneringen hela 15 gånger sedan dess första upplaga.
  1. Malmö FF: 15
  2. IFK Göteborg: 8
  3. AIK: 8
  4. IFK Norrköping: 6
  5. Djurgårdens IF: 5
  6. Helsingborgs IF: 5