Ansvarsfullt Spelande

Ansvarsfullt spelande är en uppsättning principer och praxis som syftar till att säkerställa individers välmående i samband med bland annat sportsbetting. Tvsporten.nu tar ansvarsfullt spelande på största allvar och vill betona vikten av att balansera nöje med potentiella risker på som en följd av oansvarsfullt spelande. Har du eller någon person i din närhet problem med spelandet finns hjälp att få från proffesionella organsiationer, vilka vi hänvisar till längre ner i denna text.

 

Har du kontroll över ditt spelande?

Många individer engagerar sig i sportsbetting som en hobby eller till och med som en karriär utan några problem. De behåller kontrollen genom att noggrant hantera både sin tid och sina pengar och se till att deras spelaktiviteter inte påverkar andra aspekter av deras liv negativt. Men det finns en baksida med spelande och betting, vilket skapar problem för dem individer som finner det svårt att veta när man ska sluta. Detta kan lätt leda till att man satsar mer än man har råd att förlora i hopp om en framtida "storvinst" för att kompensera för gamla förluster. När detta mönster fortsätter kan det vara ett tecken på tvångsmässigt spelande, där spelandet börjar orsaka pågående problem och gå ut över ens vardagliga liv.

 

Varningssignaler att vara vaksam på:

- Oförmåga att sluta spela, oavsett om du vinner eller förlorar.

- Upprepade löften att sluta.

- Fantasier om att vinna den här veckan för att kompensera för förra veckans förluster.

- Försummande av ansvar för att fokusera på spelandet.

- Frekventa humörsvängningar.

- Förlust av intresse för sociala interaktioner.

 

Utvärdera dina spelvanor

Spänningen och spänningen i sportsbetting kan vara fängslande, men det är viktigt att ta ett steg tillbaka och objektivt utvärdera dina mönster och spelvanor för att tidigt upptäcka skadliga beteenden. Övervaka ditt beteende och överväg att söka input från nära och kära. Förnekelse är en vanlig egenskap vid beroende, så om någon föreslår att du har ett spelproblem är det värt att ta på allvar. För att utvärdera din situation, skriv ner dina utgifter, vinster och förluster och var ärlig mot dig själv. Påverkar ditt spelande andra områden i ditt liv? Känner du dig tvingad att fortsätta satsa för att vinna tillbaka gamla förluster? Gör du uttalanden som "Jag kan sluta när som helst; jag måste bara _____ först"? Om något av detta gäller är det dags att återta kontrollen.

 

Sök Hjälp

Det finns ingen skam i att erkänna och hantera ett spelproblem eller beroende. Vissa individer är mer mottagliga för beroende beteenden, precis som vissa är mer benägna att hamna i en depression. Att erkänna problemet och vidta åtgärder för att hantera det är en beundransvärd handling. Om du tror att du uppvisar tecken på tvångsmässigt spelande är det viktigt att konsultera professionell hjälp eller en samhällsorganisation för hälsa så snart som möjligt. Kom ihåg att du inte kan vinna om du inte är i kontroll.

Åldersgräns: Den lagliga åldern för spel i Sverige är 18+ år.

 

Stödorganisationer

Om du känner att du har problem med ditt spelande eller om du känner någon i din närhet som har problem med sitt spelande så finns Stödlinjen.se, en organisation som erbjuder anonym hjälp för alla med problematiskt spelande.

Vidare så finns även tjänsten Spelpaus.se. En tjänst där du kan registrera dig för att låsa ut dig själv från samtliga spelbolag. Spelpaus är ett effektivt sätt att självvexkludera dig från möjligheten till fortsatt spelande där du själv kan sätta gränserna.