Inför Formel 1 säsongen 2023 - Allt du behöver veta!

Inför Formel 1 säsongen 2023

Det har återigen blivit dags att kicka igång en spännande säsong av motorsportens främsta tävling, Formel 1. Den är här gången med rekordmånga 23 lopp över hela världen. Alla stall har nu fått känna på de nya regeländringarna och kunnat anpassa sin bil på ett helt annat sätt. Kommer Red Bull och Verstappen köra hem sin tredje raka titel? Får Ferrari äntligen allt att stämma med nya stallchefen? Eller kommer Mercedes ta tillbaka dominansen efter ett knackigt år de helst vill glömma? Den 26:e november vet vi svaret i Abu Dhabi.

FORMEL 1 - FULLSTÄNDIG TV-TABLÅ

Formel 1 - Alla säsongens race

Säsongen börjar inte länge i Australien utan i Bahrain. Många förare och stall har uttryckt sig kritiskt mot det hektiska spelschemat och menar att det inte finns tid för vila. Max Verstappen har till och med sagt att det kommer orsaka skilsmässor. Fansen kan dock njuta av hela 23 race på underhållande banor. Här följer det fullständiga schemat för säsongen 2023:

Bahrain Grand Prix - 5 mars

Saudiarabiens Grand Prix - 19 mars

Australiens Grand Prix - 2 april

Azerbaijan Grand Prix - 30 april

Miami Grand Prix - 7 maj

Emilia Romagna Grand Prix - 21 maj

Monacos Grand Prix - 28 maj

Spaniens Grand Prix - 4 juni

Kanadas Grand Prix - 18 juni

Österrikes Grand Prix - 2 juli

Silverstone Grand Prix - 9 juli

Ungerns Grand Prix - 23 juli

Belgiens Grand Prix - 30 juli

Nederländernas Grand Prix - 27 augusti

Italiens Grand Prix - 3 september

Singapores Grand Prix - 17 september

Japans Grand Prix - 24 september

Qatar Grand Prix - 8 oktober

USA Grand Prix - 22 oktober

Mexikos Grand Prix - 29 oktober

Brasiliens Grand Prix - 5 november

Las Vegas Grand Prix - 18 november

Abu Dhabi Grand Prix - 26 november

Ett lopp som verkligen sticker ut i år är nykomlingen Las Vegas Grand Prix den 18:e november. Många förare är verkligen exalterade att besöka en av världens främsta partystäder. Det är dock inte alla som är positiva. Många fans tycker det är alldeles för många lopp i USA. Även banan har mött kritik då den bara består av en simpel fyrkant. På sådana banor brukar kraften i bilens motor vara betydligt viktigare än förarens skicklighet.

Några andra lopp som alltid brukar väcka uppmärksamhet är klassikern Monaco och Silverstone i Storbritannien. Det är hemmaloppet för flera förare inklusive Lewis Hamilton. Publikmässigt är det dock Nederländernas grand prix som väcker störst uppmärksamhet. Här tar hemmafavoriten Max Verstappen och hans orangea armé fullständigt över. Det är en helt otrolig atmosfär som måste upplevas på plats. Det här året finns ytterligare en holländare på startlinjen i form av Nick de Vries.

Nykomlingar på griden

Det är alltid spännande att se hur nya förare klarar sig på griden och i år finns det verkligen spännande namn att hålla ögonen på. I Mclaren fick fansen favorit Daniel Riccardo ge plats åt en annan australiensare vid namn Oscar Piastri. Han har länge ansetts som en av de hetaste talangerna i Formel 1 och haft ögonen på sig från många håll. Det var alltså Mclaren tog hem den potentiella vinstlotten. Kan Piastri tillsamman med Lando Norris se till att Mclaren återigen blir ett stabilt mittenlag.

Haas valde att avsluta sitt samarbete med Michael Schumacher och väljer istället en nygammal förare. Nico Hulkenberg kommer återigen köra på heltid efter att ha varit reservförare de tre senaste säsongarna. Han är för övrigt den förare som kört längst i Formel 1 utan att ha placerat sig på podiet en enda gång. Hela 181 Grand Prix har det blivit. Kommer han äntligen bryta rekordet som ingen vill ha?

Två oprövade förare tar plats

Max Verstappen är inte längre Nederländernas enda förare när Nick de Vries tar plats i AlphaTauri. De Vries saknar verkligen inte meriter. 2019 tog han hem segern i Formel 2 innan han tog steget till Formula E och Mercedes. Här körde han tre säsonger och slutade en av dem som mästare. Dock är han kanske mest känd för sitt inhopp i Williams förra säsongen. När Alex Albon tvingades till en akut blindtarmsoperation tog De Vries plats i bilen. Han slutade på en hedrande 9:e plats och tog alltså poäng i sitt första Formel 1-lopp någonsin.

Sist men inte minst har vi den amerikanska rookien Logan Sargeant som ska köra för Williams. Det brittiska stallet har varit lite av en slagpåse de sista åren och vill gärna vända trenden. Nu är frågan om Sargeant kan göra det tillsammans med Albon? Sargeant kommer närmast från Formel 2 där han slutade 4:a i mästerskapet.

Regeländringar inför nya säsongen

Varje säsong sker ett antal regeländringar som ska göra loppen jämnare och roligare. Den som är viktigast för publiken att ha koll på är att det nu kommer vara betydligt fler sprintlopp än förra säsongen. I år kommer det vara hela 6 stycken. Sprintloppen infördes säsongen 2021 och ersätter det klassiska kvalet på lördagen. Det första sprintloppet kommer gå av stapeln i Azerbaijan.

Ett sprintlopp är i princip ett kortare lopp på 100 kilometer. Det sker inga pitstops och det handlar om att komma först i mål. Vinnaren i sprinten får 8 extra poäng och startar även på den åtråvärda pole position på söndagens race.

Formel 1 Säsongen 2023 - Favoriter till att vinna VM-titeln

Den stora frågan inför varje säsong är självfallet vilka förare och stall som kommer kämpa om de åtråvärda titlarna. Det finns ju både ett världsmästerskap för förarna och ett för stallen. Mycket talar för att det återigen är Ferrari, Red Bull och Mercedes som kommer kämpa om vinsten. Förra säsongen såg det länge ut som Ferrari skulle ta hem sitt första mästerskap sedan Kimi Räikkönen 2008. Charles Leclerc hade en bekväm ledning tills misstagen började avlösa varandra. Då tog Verstappen och Red Bull chansen att köra hem sitt andra raka mästerskap.

Ferraris chanser under säsongen

Ferrari hade den överlägset snabbaste bilen förra året och Leclerc kammade hem hela 9 pole positions. Dock slutade inte många av dessa med en vinst. I år har Ferrari en helt ny stallchef i välmeriterade Fred Vasseur, tidigare Alfa Romeo. Man har också samma hungriga förare i Carlos Sainz och Charles Leclerc. Många experter tror att Ferrari kommer vara en guldkandidat så länge de får allt att stämma. Stallets största problem har många gånger varit bristen på strategi. Det är något de måste lösa om de ska ha någon chans år 2023.

I Ferrari finns även ett potentiellt problem förare emellan. Leclerc är i nuläget förstaförare och den potentiella världsmästaren. Dock har Sainz också visat att han kan vinna lopp och att han är en stark förare. Om Sainz får en bättre start än Leclerc finns det en risk för konflikt. Här gäller det att den nya stallchefen Vasseur kan hålla båda förarna i schack.

Kan Mercedes ta sig tillbaka till toppen?

Mercedes hade förra året en helt bedrövlig start och en bil som hoppade och studsade runt på banan. Deras stjärna tillika sjufaldiga världsmästaren Lewis Hamilton hade stora problem att anpassa sig till det nya regelverket och bilen. Ju längre säsongen gick desto bättre såg det ut och man lyckades även kamma hem en seger via George Russell. Den kom i ett av de sista loppen i Brasilien. Nu är frågan om Mercedes kan fortsätta rida på denna vågen och bli ett team som återigen kämpar om segrar och titlar?

En fråga som många ställer sig är om Lewis Hamilton fortfarande har styrkan och motivationen som krävs för att hålla sig på toppen. Han är nu 38 år och har flera projekt vid sidan av. I Mercedes finns också en osäkerhet om vem som faktiskt är förstaförare. George Russell slutade högre upp i tabellen förra året och tog stallets enda seger. Kommer det skära sig mellan dessa förare om Mercedes återigen kämpar om podium. Mercedes har tidigare haft problem med förarkonflikter när Nico Rosberg och Lewis Hamilton ofta rök ihop. Det finns dock inga tvivel om vad Mercedes är kapabla till när de får allt att stämma.

Kommer Red Bull och Verstappen ta tredje raka segern?

Red Bull är ett team som väcker starka känslor. De var länge långt efter Ferrari förra säsongen och Verstappen var inte sen med att visa sitt missnöje mot teamet. De lyckades dock vända trenden och tog i slutändan en rätt komfortabel seger. Den här gången vann de även konstruktör-VM vilket är stort för hela stallet. Red Bull har hittat ett vinnande koncept och en vinnare i Verstappen. Han är en förare som aldrig backar på gott och ont. Det är också därför han delar fansen i två läger, de som älskar honom och de som hatar honom.

Red Bull har till skillnad från de andra stallen haft en tydlig andraförare i Sergio Perez. Dock såg vi förra säsongen att det även kan bli konflikter i Red Bull. Verstappen vägrade att släppa fram Perez i ett av de sista loppen vilket kostade honom andraplatsen i mästerskapet. Något som gjorde att Verstappen mötes med hård kritik. Trots detta går det inte komma ifrån att Red Bull är en av de starkaste guldkandidaterna.

Utmanare Formel 2023

De tre stallen ovan har dominerat Formel 1 i många år och det är inget som tyder på att det kommer ändras denna säsongen. Vi har dock sett att andra stall kan utmana i enstaka race. Många förväntar sig till exempel att Mclaren kommer vara på podiet åtminstone en gång denna säsongen. Andra team som troligen kan utmana i enstaka race är Alpine och Aston Martin. Det sistnämnda teamet lyckades knyta till sig veteranen och den tvåfaldiga världsmästaren Fernando Alonso. Han visade förra säsongen att han fortfarande har det som krävs.

Förväntningar på säsongens första race

Den 5 mars kommer förarna och bilarna återigen stå på startlinjen för årets första lopp. Inte helt förvånande har de flesta bettingbolagen och experterna Max Verstappen som en solklar favorit. Dock vet vi att allt kan hända under säsongens första lopp. Är Red Bulls bil verkligen så pålitlig som alla tror att den är? Förra året tog Leclerc hem segern på denna banan eftersom Verstappen tvingades bryta.

Andra potentiella kandidater till årets första seger är Mercedes båda förare Russell och Hamilton samt Fernando Alonso. Lördagens kval kommer ge oss en bra ledtråd om vilka stall som faktiskt har lyckats bäst med årets bil.

Bahrain Grand Prix - En svår bana

Bahrain är en ganska ny bana som introducerades 2004. Det var då det första racet i Mellanöstern. Loppet lockar även många politiska diskussioner där förare och andra inom Formel 1 uttalar sig om mänskliga rättigheter. I övrigt så är Bahrain som de flesta nyare banor på griden. Banan har flera raksträckor där bilarna kommer upp i mycket hög fart. Sedan måste de sakta ner i de snäva svängarna. På grund av detta är det mycket svårt att köra om. Därför har den förare som tar pole position ett väldigt bra utgångsläge.

Det första loppet är alltid rafflande och stallen får äntligen se om årets hårda arbete kommer betala sig. Numera är det ett budgettak på uppgraderingar för bilen. Denna regel infördes förra året för att loppen skulle bli mer jämna. Nu får vi alltså se om stallen har lyckats anpassa sig och kan leverera.

Sammanfattning

Allt tyder på att vi står inför ännu en rafflande säsong i Formel 1 och att vi kommer få se många ikoniska lopp under säsongen. Redan den 5 mars kommer vi få svar på några av våra frågor. En av de främsta är förstås om Mercedes har lagt 2022 bakom sig och återigen kämpar om vinster. Hamilton har fortfarande chansen att bli den mest framgångsrika föraren genom tiderna med 8 mästerskap. I nuläget står han på 7 mästerskap precis som Michael Schumacher. I övrigt hoppas vi återigen på en spännande kamp mellan Leclerc och Verstappen i många lopp. Det är också spännande att se vilka stall som inte kommer leva upp till förväntningarna. Just nu förväntas Williams, Haas och Alfa Romeo harva i de bakre leden och inte blanda sig i podiumstriderna på något sätt.