Storpublik väntas till Handbolls-EM i Tyskland - Nytt Världsrekord?

Storpublik väntas till Handbolls-EM i Tyskland - Nytt Världsrekord?

När Handbolls-EM 2024 i Tyskland drar igång väntas storpublik till arenorna och hypen är sällan skådad i värdlandet inför turneringen. Arrangören bekräftar med en dryg månad kvar till EM att mer än 50 000 biljetter har  sålts till öppningsmatchen den 10 januari i Düsseldorf mellan Tyskland och Schweiz.

"Vi är överväldigade" uttrycker DHB:s ordförande Mark Schober, vilket visar på intresset kring Handbolls-EM och den tyska handbollspublikens längtan efter ett mästerskap på hemmaplan.

Överträffar tidigare publikrekordet

Rekordet möjliggörs tack vare en extrainsatt läktare i Merkur Spiel-Arena, till vardags hem åt Fortuna Düsseldorf. Under mästerskapet kommer arenan kunna välkomna upp emot 55 000 åskådare vilket betyder att det gamla rekordet från 2014 då 44 000 personer såg matchen mellan Rhein-Neckar Löwen och HSV Hamburg kommer ryka all världens väg så länge öppningsmatchen säljer slut.

Men det är inte bara Tysklands matcher som lockar publik. Arrangören hävdar att intresset kring mästerskapet varit ovanligt stort och att gästande supportrar från hela Europa bidragit till ett sällan skådat tryck på biljettförsäljningen.

"För samtliga spelorter har vi fått ett mycket hög antal biljettbeställningar från utlandet" tillägger Schober.

DHB:s tre konkreta mål

DHB konstaterar att man inför turneringen har tre tydligt uppsatta mål. Först och främst vill de skapa en hype och entusiasm kring mästerskapet som sträcker sig över alla deltagande lag och publiken i arenorna. För det andra strävar de efter en sportslig framgång där semifinal är gränsen för godkänt. För det tredje bör denna turnering också vara ekonomiskt framgångsrik för att kunna fortsätta utveckla tysk handboll.

Förväntningar från EHF:s president

EHF:s president Michael Wiederer är övertygad om att EM-turneringen kommer att bli lyckat. "Tyskland är en av de få förbunden som kan organisera en EHF EURO med 24 lag i ett land på hög nivå", säger han.

Förväntningar från tränaren

Förbundskapten Alfred Gislason ser också fram emot turneringen. "Jag var i Merkur Spiel-Arena för första gången i augusti 2022 och fick en uppfattning om hur det vore att anordna handbolls-EM i fotbollsstadion. Sedan dess har tanken på öppningsmatchen av EHF EURO 2024 varit i mitt huvud", säger han.

Avslutande tankar

Med all denna information i åtanke, är det tydligt att Handbolls-EM 2024 kommer att vara en milstolpe inom idrottsvärlden. Med nya publikrekord som uppnås, och en värdnation som är fast besluten att göra detta till en minnesvärd turnering, kommer detta att bli ett handbolls-EM vi sent kommer glömma.

För information om kommande matcher från Handbolls-EM 2024 och spelschema, kika in på Tvsporten.nu med jämna mellanrum.