Allt om damernas Handbolls-EM 2022: Tv-tider och Spelschema

Mellan den 4-20 november är det dags för den 15:e upplagan av handbolls-EM för damer. En turnering som arrangerades första gången 1994 i Tyskland och som sedan dess dominerats av lag från Skandinavien. Norge har vunnit åtta gånger och är därmed största vinnaren, Danmark är tvåa med sina tre guldpokaler. Norge äntrar turneringen som regerande mästare då de försvarar sin seger från 2020 års mästerskap. Den gången var Kroatien turneringens stora överraskning då de mot alla förväntningar lyckades ta sig hela vägen till semifinal, en semifinal som de sedermera vann mot värdlandet Danmark.

SE HELA HANDBOLLS-EM PÅ VIAPLAY

Streama obegränsat med sport och följ det svenska damlandslaget i jakten på EM-guldet.

Se alla matcher från Handbolls-EM 2022 här!

Handbolls-EM damer - 2022

Hur kommer det att gå för Sverige i årets turnering? Och om du hejar på något annat land, hur kommer det att gå för dem? Det kan vi förstås inte svara på, men den här guiden kommer ge dig inblick i vilka lag som är turneringens favoriter, spelarna att hålla koll på och inte minst hur stora det svenska lagets chanser bedöms vara.

Var spelas handbolls-EM 2022?

Årets handbolls-EM är ett arrangemang som delas mellan tre länder och fyra arenor. Slovenien står som huvudarrangör flankerade av Nordmakedonien och Montenegro. Att tre länder delar på handbolls-EM har aldrig hänt tidigare. Arenorna där 2022 års upplaga av dramat som är handbolls-EM för damer kommer att utspelas är:

 • Stožice Arena, Ljubljana, Slovenien
 • Zlatorog Arena, Celje, Slovenien
 • Boris Trajkovski Sports Center, Skopje, Nordmakedonien
 • Morača Sports Center, Podgorica, Montenegro

När pågår handbolls-EM 2022?

EM i handboll för damer spelas mellan den 4-20 november. Det inledande gruppspelet pågår mellan den 4-9 november. Därefter pågår mellanrundorna från den 9-17. Slutspelet inleds den 18 november och final respektive bronsmatch spelas den 20.

Fullständigt spelschema med TV-tider och kanaler här.

Vilka lag är favoriter i handbolls-EM?

Förhandssnacket kring handbolls-EM kretsar framför allt kring dessa sju lag:

 • Norge
 • Frankrike
 • Danmark
 • Nederländerna
 • Sverige
 • Kroatien
 • Spanien

Vi kommer att gå igenom dem alla lite mer i detalj här nedanför. Här kan vi nöja oss med att konstatera att Danmark och Norge är så gott som alltid att betrakta som favoriter i dessa sammanhang. Norge spelar dessutom med Nora Mörk som med sina 52 mål fick titeln som top scorer i 2020 års mästerskap. Danmark med Line Haugstad som fick samma turnerings utmärkelse som bästa försvarare. Spanien gick långt under förra årets VM och kanske kan komma långt på vågen av den bedriften.

Om man tittar på bettingsidornas odds så är Norge det land som betraktas som klara favoriter till att ta hem guldet. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att vårt kära grannland lyckats med bedriften att vinna tre av de fyra senast arrangerade Europamästerskapen. Frankrike betraktas allmänt som Norges närmsta rival. De kom tvåa såväl 2018 som 2020 men lyckades ta guldmedalj under OS i Tokyo.  I det franska laget spelar Estelle Nze Minko som utnämndes till mest värdefulla spelare under förra handbolls-EM.

Danmark och Nederländerna ses också som lag som har chans att aspirera till guldet. Danmark har, som vi nämnde tidigare, vunnit EM tre gånger, och Nederländerna slutade tvåa 2016. Det är dock värt att ha i åtanke att Danmark inte vunnit Europamästerskapen sedan 2002, och de har inte lyckats ta silvret sedan 2004.


Spela på Handbolls-EM - Få upp till 1800kr att spela för!

Just nu erbjuds alla nya spelare hos Snabbare en exklusiv välkomstbonus i form av en Välkomstbonus på din första insättning – Sätt in 600 kr och spela för 1800 kr. Följ stegen nedan för att ta del av bonusen:

Lagen som deltar i handbolls-EM

Totalt sexton lag deltar i handbolls-EM. Här nedanför ska vi titta på vart och ett av lagen i detalj, med tyngdpunkten på det svenska laget.

Sverige

Hur kommer det gå för Sverige i handbolls-EM 2022? Om man tittar på vad experter och bettingsidor säger så klassas de någonstans mellan favoriter och lag som har chans att överraska.

Sverige har aldrig vunnit handbolls-EM, kanske är det dags nu? 2010 spelade det svenska laget i finalen, 2014 drog de hem en tredjeplats. Efter förra sommarens OS reste laget hem med en bronsmedalj. På papperet har Sverige inte samma stjärnglans som de tre-fyra lag som klassas som klara favoriter, men vi har ändå mer än tillräckligt av kompetens och ett tidigare facit för att kunna överraska. Målsättningen är dessutom tydlig. Sverige åker till årets handbolls-EM för att vinna.

Sveriges damlag i handboll har varit ett stabilt inslag i EM-, VM- och OS-sammanhang ett bra tag. Att landslaget lyckats kvalificera sig till stora tävlingar länge betyder dock inte att de fått särskilt stor utdelning, förutom deltagandet då. De största framgångarna har laget fått just i EM, med en silvermedalj 2010 och bronsmedalj 2014. I VM 2017 slutade de på fjärde plats. Ska EM 2022 bli turneringen då Sverige lyckas gå hela vägen? Först måste vi klara gruppspelet, och det kan bli en utmaning. Vi möter Serbien, Danmark och Slovenien.

Det är i vilket fall ett erfaret lag som reser till mästerskapet. Nathalie Hagman, som var den yngsta spelaren någonsin att spela för landslaget när hon debuterade som 17-åring, är med i truppen. Hon är den av spelarna som gjort flest mål i landslagssammanhang. En annan potentiell målspruta är Jamina Roberts, som också hon har varit med ett tag. En mix av ungt och erfaret är dock alltid bäst och Sverige har också med sig yngre förmågor så som Nina Dano och Tyra Axnér.

Spela på Sverige som VINNARE till 12 gånger pengarna hos Snabbare.com

Öppna konto nu!Sveriges spelschema med kanaler och TV-tider.

När spelar Sverige i handbolls-EM?

Sveriges gruppspelsmatcher i handbolls-EM för damer är spikade som följer:

 • Sverige - Serbien 4 november kl 20:30
 • Slovenien - Sverige 6 november kl 18:00
 • Danmark - Sverige 8 november kl 20:30

Om laget går vidare från gruppspelet så spelas mellanrundor den 10, 12, 14 och 16 november.

Turneringens semifinaler spelas den 18 november, brons- och finalmatch den 20 november.

Om Sverige tar sig vidare till mellanrunda och slutspel

Om Sverige klarar gruppspelet och tar sig vidare till mellanrundan kommer laget möta lag från Grupp A. Det betyder att motståndare kan bli Norge, Ungern, Kroatien eller Schweiz.

Går Sverige vidare till slutspelet möter vi något av lagen från Grupp C eller D (Frankrike, Nederländerna, Nordmakedonien, Rumänien, Polen, Montenegro, Tyskland eller Spanien).

Norge

Det norska damlaget har varit en dominerande kraft i handbollen under stora delar av de senaste 30 åren. De har vunnit hela 8 av de totalt 14 mästerskap som spelats. Sedan 2004 har de lyckats ta pallplats sju av nio gånger.

Stjärnspelare att hålla koll på inkluderar Camilla Herrem som varit med och vunnit fem titlar. Även Katrine Kunde, Nora Mörk och Stine Bredal Oftedal är veteraner i sammanhanget som var och en varit med och vunnit fyra titlar. Mork lyckades dessutom ta hem titeln som mest målgörare under 2016 respektive 2020 års mästerskap.

Norge är storfavoriter att vinna Handbolls-EM - spela på Norge att vinna hos Snabbare.com  - sätt in 600kr och få 1800kr att spela för!

Öppna konto NU!

Dessa toppspelare åsido så går det inte att säga annat än att Norge har spelare av världsklass på varje position.

Norges spelschema med kanaler och TV-tider här.

Ungern

Ungerns damlandslag i handboll hade något av en storhetstid under 1990-talet till början av 2000-talet. Kulmen på denna period var en förstaplacering i 2000 års upplaga av EM. 2003 lyckades de även knipa silvermedaljen i VM. Sedan dess har det i allmänhet gått något trögare i EM-sammanhang, med tredjeplaceringar under 2004 och 2012 års turneringar som de största framgångarna.

Till årets handbolls-EM tar de sig med en relativt ung trupp. Viktória Győri-Lukács som till vardags spelar i det ungerska laget Győr utmärker sig som en av lagets främsta målgörare (254 mål på 92 landskamper), liksom veteranen Szandra Szöllösi-Zácsik (281 mål på 87 landskamper). Kan de tillsammans med resten av laget föra sitt ungerska landslag till en toppnotering?

Ungerns spelschema med kanaler och TV-tider här.

Kroatien

Kroatien lyckades alltså ta bronsmedaljen förra gången handbolls-EM för damer spelades, 2020. De var den turneringens stora överraskning. På deras väg mot bronset slog de lag som Portugal och Serbien. Kanske har de möjligheten att skrälla även den här gången?

Två av Kroatiens spelare är särskilt värda att ha koll på. Tea Pijlević - som var en av förra mästerskapens bästa målvakter - och Ana Debelić som glänste lite extra under ett antal matcher.

Kroatiens spelschema med kanaler och TV-tider här.

Schweiz

Schweiz kommer till handbolls-EM för damer för första gången. De har heller aldrig lyckats kvalificera sig för VM. Detta gör dem förstås till något av ett ”wild card”, samtidigt som förväntningarna på dem av naturliga skäl inte är skyhöga. Dock kommer de få spela även nästa EM på grund av att de då samarrangerar mästerskapet tillsammans med Österrike. Vem vet, kanske är det en begynnande storhetstid vi kommer få se början av?

Spelare att hålla koll på i Schweiz lag inkluderar veteranen Karin Weigelt, som är den nuvarande truppens meste målgörare, Sibylle Scherer och Daphne Gautschi.

Schweiz spelschema med kanaler och TV-tider här.

Danmark

Danmark är definitivt att betrakta som en av favoriterna i årets upplaga av handbolls-EM, men bland dessa är de något av en outsider. Danskarna hade sin storhetstid inom handbollen mellan 1994-2000, då de spelade i fem av sex finaler och lyckades vinna tre av dem. Sedan dess har de absoluta topplaceringarna glidit dem ur händerna. År 2010, 2016 och 2020 lyckades de spela sig fram till semifinalerna, men där brast det.

Dock kan man anta att det finns en revanschlusta i det danska laget. Kanske kan den vara avgörande. Det gäller bara för dem att hålla nerverna i styr om de lyckas ta sig till semifinal.

Spelare att hålla koll på i det danska laget är till exempel lagkaptenen och målvakten Sandra Toft. Anne Mette Hansen är en annan, en målgörare av rang. Dock, liksom alla lag som bedöms ha chansen att komma långt i turneringen har Danmark spelare i världsklass på alla positioner.

Danmark spelschema med kanaler och TV-tider här.

Slovenien

Sloveniens damlandslag i handboll har lyckats kvalificera sig till ett flertal stora mästerskap sedan mitten av 90-talet och framåt. De stora framgångarna har dock undsluppit dem. Som bäst lyckades de hamna på en åttonde plats under 2003 års världsmästerskap. Desto bättre har det gått i Mediterranean Games där laget lyckades knipa silvermedaljen 2013. Med tanke på hur det gått för laget tidigare och den enorma konkurrensen i EM så är förväntningarna inte skyhöga. De blev ju dessutom automatiskt kvalificerade på grund av att de står som huvudarrangör för det här årets turnering.

Att förväntningarna inte är så höga betyder dock inte att läget är hopplöst. Dels kommer de få spela ett flertal matcher på hemmaplan, dels har de en relativt erfaren trupp. Ana Gros och Tjaša Stanko är två av stjärnspelarna. Kompetenta målgörare med 583 respektive 316 mål i landslagssammanhang.

Slovenien spelschema med kanaler och TV-tider här.

Serbien

Serbien kvalade till handbolls-EM i samma grupp som Sverige. De lyckades vinna sina hemmamatcher, men var också överlag svagare på bortamatcherna där de förlorade mot Island, Sverige och Turkiet. Historiskt sett är Serbiens damlandslag ojämna. De har varvat riktigt bra resultat med oförmåga att överhuvudtaget kvala in till stora turneringar. De största framgångarna är en silver- och bronsmedalj i 2013 respektive 2001 års världsmästerskap. I EM-sammanhang har de som högst lyckats nå semifinalen där de förlorade mot Montenegro.

Så hur ser ambitionerna ut inför årets EM? Serbien är av tradition ett lag som kan skrälla. Ojämna prestationer under kvalet tyder dock på att de kan få svårt att få utdelning när det verkligen gäller. Särskilt med tanke på att de under gruppspelet kommer att få möta Danmark, Sverige och Slovenien.Till EM har tar de sig med en relativt ung trupp med få riktiga storstjärnor. Meste målgöraren, och en av lagets veteraner, är Jovana Stoiljković som spelat 112 landskamper och lyckats göra 373 mål. En annan av veteranerna är Kristina Liščević som spelat 111 landskamper och gjort 281 mål.

Serbien spelschema med kanaler och TV-tider här.

Frankrike

Frankrike kliver in i 2022 års turnering som regerande olympiska mästare. På vägen mot OS-guldet slog det franska laget Nederländerna, Ryssland och Sverige.

Det franska handbollslandslaget kan inte betraktas som något annat än några av de senaste 20 årens mest framgångsrika handbollslag. De hamnade på tredje plats 2002, 2006 och 2016, lyckades ta guld 2018 och knep andraplatsen under senaste europamästerskapet.

Spelare att hålla koll på i Frankrike är bland annat Cleopatra Darleux och Allison Pineau. Samt Estelle Nze Minko som utnämndes till MVP (Most Valuable Player) efter 2020 års upplaga av mästerskapet.

Frankrike spelschema med kanaler och TV-tider här.

Nederländerna

Enligt vissa experter är det bara en fråga om när Nederländerna vinner handbolls-EM för damer, inte om de vinner. I 2016 års mästerskap slutade laget på en andraplats, 2018 fick de bronsmedaljen. Kanske är 2022 året då de vinner rubbet? 2019 vann Nederländerna världsmästerskapen i handboll som arrangerades i Japan. På vägen mot segern slog de bland annat Danmark, Frankrike och Norge.

Stjärnspelare i laget inkluderar bland andra Stava Polman som fick priset som MVP under tidigare nämnda världsmästerskap, samt Tess Wester som fick plats i samma turnerings All-Star-lag.

Nederländerna spelschema med kanaler och TV-tider här.

Nordmakedonien

Nordmakedonien är en av arrangörerna till detta handbolls-EM och är alltså automatiskt kvalificerade. Deras bästa prestation hittills i ett EM var en sjundeplats i 2008 års mästerskap. I VM i Tyskland 1997 mäktade de med samma placering. Så kommer fördelen av att delvis spela på hemmaplan hjälpa Nordmakedonien i detta EM? De flesta skulle nog säga att de inte kommer att räcka särskilt långt. Deras laguppställning har inte särskilt många profilerade spelare. En av dem är dock Elena Gjorgijevska som med sina 235 mål är landslagets meste målgörare. Homs spelar till vardags i det rumänska laget SCM Craiova. En annan spelare att hålla extra koll på är Sara Ristovska, till vardags i CSKA Moskva.

Nordmakedonien spelschema med kanaler och TV-tider här.

Rumänien

Rumänien slutade tvåa efter Danmark i sin kvalgrupp och klarade av såväl hemma- som bortasegrar under kvalet. Historiskt sett har det rumänska damlandslaget varvat framgångar med besvikelser. Störst framgångar har de haft i VM-sammanhang där de vann guld 1962. Under senare mästerskap har de pendlat mellan topplaceringar och mellanplaceringar. Den senaste stora framgången var en bronsmedalj i 2015 års världsmästerskap och dessförinnan en silvermedalj 2005. I EM är deras främsta bedrift en bronsmedalj, 2010. Så hur ser prognosen ut inför årets EM? De tippas inte som en av förhandsfavoriterna, men måste ändå sägas ha chansen.

När det gäller deras spelartrupp faller mycket fokus på Cristina Neagu, 34. Hon ses inte bara som en av världens bästa spelare just nu, många anser att hon är en av de bästa handbollsspelarna någonsin. Hon är en otrolig målspruta, i EM-sammanhang är hon med sina 264 mål den som har gjort flest någonsin. Hon har fått IHFs utmärkelse för bästa spelare fyra gånger, och EHFs utmärkelse som bästa spelare två gånger (vilket är rekordet). Kan hon leda Rumäniens lag hela vägen fram? Crina Pintea är en annan spelare i laget att hålla koll på.

Rumänien spelschema med kanaler och TV-tider här.

Polen

Polen övertygade hela vägen genom kvalspelet med sina sex segrar. Motståndet kan visserligen inte anses som det vassaste. De kvalade mot Schweiz, Ryssland och Litauen. Alldeles oavsett bör det smärtfria kvalet betyda att Polen kliver in i EM med någorlunda gott självförtroende. Sett till historien har det polska landslaget etablerat sig som ett lag i mellanskiktet. Den bästa prestationen i VM-sammanhang är fjärdeplaceringar 2013 och 2015. I EM har de som bäst kommit femma. Inga medaljer har det blivit. Ska 2022 års turnering bli den första?

Till EM kommer Polen med ett relativt anonymt lag. De största stjärnorna är Monika Kobylińska och Inga Achruk. Den sistnämnde är med sina 190 landskamper och 527 mål lagets veteran.

Polen spelschema med kanaler och TV-tider här.

Montenegro

Montenegro kvalificerade sig automatiskt till årets handbolls-EM i och med att de är medarrangörer. Under den relativt korta tid landslaget funnits (landslaget bildades kort efter att Montenegro blev självständigt 2006) har de lyckats nå en hel del framgångar. De lyckades ta guld i EM 2012 och silver under samma års upplaga av olympiska spelen. Senaste medaljen var en silvermedalj i 2018 års upplaga av Mediterranean Games.

Hur ser truppen ut? Jovanka Radičević är lagets självklara veteran, med sina 185 landskamper och 1060 mål.  Målvakten Marina Rajčić hör också till veteranerna med sina 136 landskamper. Kommer de tillsammans med sina lagkamrater leda Montenegro till ytterligare framgångar i årets handbolls-EM?

Montenegro spelschema med kanaler och TV-tider här.

Tyskland

Tyskland är historiskt sett ett mellanlag i handbollssammanhang. Deras bästa prestation i EM så långt var en andraplats 1994, på hemmaplan. Därefter har de som högst mäktat med att komma fyra tre gånger. Det är därför inte någon som hyser några större förhoppningar om att de kommer göra något sensationellt EM den här gången heller, men vem vet? De har i alla fall ett antal spelare av toppklass. Bland annat Alina Grijseels, Zenia Smits och Emily Bölk. Den sistnämnda är trots sin sin ringa ålder på 24 år det tyska landslagets främste målgörare med sina totalt 234 mål fördelat på 79 spelade landskamper.

Tyskland spelschema med kanaler och TV-tider här.

Spanien

Spaniens damlandslag i handboll har som bäst tagit silvermedalj i EM-sammanhang. Detta lyckades de med under EM 2008 och 2014. Förutom dessa bedrifter har de bland annat också mäktat med att ta silver i VM, brons i OS och två guld Mediterranean Games (2005 och 2018). Så hur ser prognosen för Spanien ut inför 2022 års europeiska mästerskap? Svaret är att ingen har dem som klara favoriter, men det hålls inte för omöjligt att de kan skrälla.

Spanien har ett väldigt erfaret lag, med många spelare som passerat 30. Bland deras spelare som är särskilt värda att notera finns målsprutan Carmen Martin och Alexandrina Cabral. Den sistnämnda blev uttagen till all-star-laget efter 2019 års VM.

Spanien spelschema med kanaler och TV-tider här.

Grupper i handbolls-EM 2022

Grupp A

 • Norge
 • Ungern
 • Kroatien
 • Schweiz

Grupp B

 • Danmark
 • Sverige
 • Slovenien
 • Serbien

Grupp C

 • Frankrike
 • Nederländerna
 • Nordmakedonien
 • Rumänien

Grupp D

 • Polen
 • Montenegro
 • Tyskland
 • Spanien

Handbolls-EM Schema

4 november

Danmark - Slovenien (18:30)

Ungern - Schweiz (18:00)

Norge - Kroatien (20:30)

Sverige - Serbien (20:30)

5 november

Frankrike - Nordmakedonien (18:00)

Montenegro - Spanien (18:00)

Nederländerna - Rumänien (20:30)

Polen - Tyskland (20:30)

6 november

Kroatien - Ungern (18:00)

Slovenien - Sverige (18:00)

Serbien - Danmark (20:30)

Schweiz - Norge (20:30)

7 november

Tyskland - Montenegro (18:00)

Nordmakedonien - Nederländerna (18:00)

Rumänien - Frankrike (20:30)

Spanien - Polen (20:30)

8 november

Kroatien - Schweiz (18:00)

Slovenien - Serbien (18:00)

Danmark - Sverige (20:30)

Norge - Ungern (20:30)

9 november

Nordmakedonien - Rumänien (18:00)

Polen - Montenegro (18:00)

Frankrike - Nederländerna (20:30)

Tyskland - Spanien (20:30)

Mellanrundor 10-16 november

Två matcher per dag fram till onsdagen den 16 november då sex matcher spelas. Tiderna för matcherna kommer att utannonseras när gruppspelet avslutats.

Slutspel

18 november
Match om femteplats (15:00)
Semifinal 1 och 2 (tid utannonseras innan slutspelet)

20 november
Bronsmatch (17:45)
Final (20:30)

Kvalificering till handbolls EM

Lag som är automatiskt kvalificerade till EM i handboll är värdnationerna (Slovenien, Montenegro och Nordmakedonien) samt de regerande mästarna som är Norge.

Kvalspelen inleds med ett gruppspel där Europas lägst rankade lag deltar. Från detta tog sig tre nationer vidare till vad vi kan kalla för det stora kvalet. Där slåss totalt 24 lag fördelade mellan sex grupper med fyra lag i vardera om att ta sig vidare till Handbolls EM. Det stora kvalet pågick mellan oktober 2021 till april 2022. De två bästa lagen i varje grupp vinner en plats i EM.

Allt om handbolls-EM 2022 · Sveriges matcher och tv-tider

Allt du behöver veta om årets EM-turnering i handboll för damer. TV-tider, genomgångar av lagen, favorittippade lag och stjärnspelarna att hålla koll på.

Författare: Dan Anderson