Inför SHL 2023/24 - Spelschema, regeländringar och TV-tablå

Inför SHL 2023/24 - Allt du behöver veta inför den kommande säsongen

SHL-säsongen 2023/24 knackar på dörren och snart är det återigen dags för nedsläpp i Sveriges bästa hockeyliga. Premiäromgången, den 14 september, innehåller en rad heta möten, däribland Skånederbyt mellan Rögle BK och Malmö Redhawks, HV71 - Linköping HC samt rivalmötet mellan Oskarshamn och Luleå HC.

 • När startar SHL 2023/24? Premiäromgången spelas torsdagen den 14 september
 • Vilka är regerande svenska mästare? Växjö Lakers vann SHL-säsongen 2022/23
 • Hur kan jag se SHL-säsongen 2023/24? Med TV4 Play+ Sport Total kan du se alla matcher från SHL den kommande säsongen
 • När börjar slutspelet? Grundserien avslutas den 12 mars, därefter startar SHL-slutspelet

Se alla matcher från SHL med TV4 Play+ Sport Total

För dig som inte vill missa en enda match från SHL så är TV4 Play+ Sport Total paketet att sikta in sig på. För 549 kr/mån kan du se alla matcher från SHL utan reklam. Välj och vraka bland alla matcher, omgång efter omgång, hela vägen fram till finalserien i vår.

Likt föregående säsong fokuserar SHL sina omgångar kring tisdagar, torsdagar och lördagar vilket gör att det kommer sändas hockey i stort sett varje dag under hela grundserien. Information om kommande omgångar, spelschemat och hur du kan se SHL på TV och stream hittar du här.


SHL 2023/24 - Premiäromgången 14 September

 • 19.00 Skellefteå – Modo
 • 19.00 Timrå – Frölunda
 • 19.00 Leksand – Örebro
 • 19.00 Färjestad – Växjö
 • 19.00 HV71 – Linköping
 • 19.00 Oskarshamn – Luleå
 • 19.00 Rögle – Malmö

Den första omgången av SHL-säsongen 2023/24 bjuder på en rad intressanta möten, inte minst Skånederbyt mellan Rögle BK och Malmö Redhawks som utlovar mycket känslor. Utöver den matchen har vi även mästarmötet mellan Färjestad BK och Växjö Lakers att se fram emot där två potentiella guldlag gör upp om säsongens första poäng.


Regeländringar inför säsongen 2023/24

Inför säsongen 2023/2024 introducerar det internationella ishockeyförbundet en rad förändringar i regelboken som kommer att påverka de svenska serierna, däribland SHL och HockeyAllsvenskan.

Den nya regelboken kommer att gälla över hela världen, och därför kommer även de svenska serierna att påverkas. Tanken bakom idéen om en global regelbok är att göra sporten mer enhetlig och lättare att förstå för både spelare, ledare och fans världen över.

Förändring vid kvittning av utvisning

En av de största förändringarna är att om båda lagen har en utvisad spelare, kommer spelet att fortsätta med i spel fem mot fem, istället för fyra mot fyra. Syftet är att alltid sträva efter att ha så många spelare som möjligt på isen, vilket bidrar till en mer dynamisk och spännande match.

Videobedömning kan leda till annullering av större straff

En annan betydande förändring är att domarna nu har möjlighet att annullera hela straffet efter videogranskning. Tidigare kunde domarna endast ändra det större straffet till två minuters utvisning efter videogranskning. Med den nya regeln kan domaren helt ta bort utvisningen om videobevis visar att den första bedömningen var felaktig.

Inga automatiska avstängningar

Ytterligare en förändring är att det inte längre kommer att finnas några automatiska avstängningar. Istället kommer situationer att rapporteras i efterhand, och beslut om eventuella påföljande avstängningar kommer att tas baserat på dessa rapporter.

Physical abuse of officials kan videogranskas

Förutom ovanstående kommer domarna nu också att ha möjlighet att videogranska situationer där någon har knuffat eller slagit en domare. Det innebär att spelare och tränare måste vara mer försiktiga med sitt beteende mot domare, eftersom de nu kan bli straffade för det.

Skärpning av straffet för roughing

Roughing, eller tufft spel, kommer nu att kunna bestraffas med fem minuters utvisning, istället för tidigare två plus två minuter utan game misconduct. Syftet med detta är att avskräcka spelare från att spela för tufft och på så sätt skydda spelarnas säkerhet.

Vidare så ger regelboken nu också en tydligare förklaring av skillnaden mellan roughing och fighting. Roughing beskrivs som en mindre typ av gruff som inte övergår till ett slagsmål, medan fighting innebär att minst en spelare slår eller försöker slå en motståndare upprepade gånger.

Mål tilldöms vid friläge om målvakten tar av sig hjälmen

En annan förändring är att om en målvakt tar av sig hjälmen under ett friläge kommer det att tilldömas mål till det andra laget. Detta är samma regel som tidigare har gällt om målvakten flyttade målbur under ett spel.