Så blir nya Champions League-formatet - Säsongen 2024/25

Så blir nya Champions League-formatet - Säsongen 2024/25

Ett nytt format av UEFA Champions League stundar efter säsongen 2023/24. Inget mer gruppspel och istället för 32 lag kommer nu 36 lag att delta i världens mest prestigefyllda klubblagsturnering. Det är några av förändringarna som träder i kraft från och med hösten 2024. Läs mer om kommande formatet och hur det kan komma att rita om turneringen som vi vant oss vid under de senaste decennierna.

Betyg (4.5/5)
TV4 Play+ Sport
Rättigheter: UEFA Champions League
Pris: 399 kr / mån

UEFA Champions League - Nytt format inför 2024/25:

  • Utökat antal lag (36) fördelade över fyra kvalificeringsgrupper baserat på lagens koefficientpoäng.
  • Gruppspelet ersätts av ett seriespel med en enda stor tabell innehållandes samtliga lag.
  • Alla lag spelar 8 matcher, 4 hemma och 4 borta.
  • Varje lag möter 2 lag ifrån varje pott (kvalificeringsgrupp).
  • De 8 bäst placerade lagen går vidare till slutspel. Lag 9-24 spelar Playoff (dubbelmöte) där vinnarna tar de 8 resterande slutspelsplatserna.

Slopat gruppspel och utökat antal lag

Det kommer knappast som någon överraskning att UEFA vill utöka antalet lag i sin turneringar, både på klubb- och landslagssidan. Nuvarande upplägg tillåter 32 lag att tävla i UEFA Champions League från det att gruppspelet drar igång. Nytt från och med nästa säsong är att ytterligare 4 lag som ska få delta i turneringen. Anledningen bakom detta kan diskuteras men klart är att det ska spelas fler matcher.

Men den största förändringen är utan tvekan det faktum att UEFA nu väljer att skrota upplägget med ett gruppspel och istället implementerar ett typ av ligaspel där samtliga lag kan lottas mot varandra. Istället för 6 gruppspelsmatcher som vi är vana vid från dagens upplägg så kommer varje lag nu att spela 8 matcher, 4 hemma och 4 borta.

När samtliga lag spelat 8 matcher går de 8 bäst placerade lagen vidare till slutspelet. Lag på plats 9 till 24 kommer spela ett Playoff över två matcher (hemma/borta), där de 8 vinnande lagen gör slutspelskvoten komplett. Från och med slutspelet där 16 lag återfinns ser upplägget identiskt ut jämfört med hur det ser ut idag, vilket innebär 8-delsfinal, kvartsfinal, semifinal och slutligen final.

Så här genomförs lottningen

36 lag delas upp i fyra grupper á 9 lag där den första potten innehåller föregående säsongs Champions League vinnare samt de 8 lagen med högst rankingkoefficient. Pott 2, 3 och 4 innehåller resterande lag utefter lagens koefficienter i fallande ordning.

Varje lag lottas mot 2 lag från vardera pott. Det innebär att ett lag från pott 1 ställs mot två andra lag från samma pott, något som inte varit möjligt under det nuvarande formatet. Utökandet av antalet matcher gör att denna fas kommer spelas in till slutet av januari, att jämföra med dagens gruppspelsfas som avslutas i december.

Författare: Dan Anderson