Topp 10 - Dyraste övergångarna i Allsvenskans historia

Topp 10 - Dyraste övergångarna från Allsvenskan

Allsvenskan har genom åren producerat otaliga spelarförsäljningar till utlandet, vissa större än andra. I takt med att de Europeiska klubbarnas ekonomiska tillgångar ökat så har även de Allsvenska lagens förmåga att ta betalt för sina spelare blivit allt mer påtaglig. Idag slås transferrekord till höger och vänster då storspelare byter klubbadresser. I Allsvenskan må det inte ske med lika hög frekvens men trots det hittar vi ett antal nyligen genomförda övergångar på listan över de största övergångarna i Allsvenskans historia. Låt oss presentera topp 10, Allsvenskans dyraste transfers!

10. Afonso Alves - Heerenveen (42 Mkr)

Brassen, tillika kultliraren, Afonso Alves kom till Sverige som 21-åring från Brasilien då han anslöt till Örgryte IS. Efter blott två år i Göteborgsklubben begav det sig till Malmö FF där succén fortsatte. 14 mål på 24 matcher under säsongen 2005 gjorde holländska Heerenveen tillräckligt intresserade för att de skulle slå deras, på den tidens, klubbrekord vad gäller övergångssumma för en spelare.

9. Odilon Kossounou - Club Brügge (44 Mkr)

Trots en av de kortare sejourerna i Allsvenskan så skulle försäljningen av Odilon Kossounou komma att inbringa dryga 40 miljoner kronor till Hammarbys konto. Efter endast 8 matcher i den grönvita tröjan så hade belgiska Club Brügge sett nog för att vara övertygade om Odilons storhet.

8. Markus Rosenberg - Ajax (45 Mkr)

Enligt uppgifter var Markus Rosenbergs övergång från Malmö FF till Ajax värd 45 miljoner kronor vilket än idag hör till en av de största övergångssummorna i Allsvenskan. Rosenbergs vidare karriär behöver knappast någon vidare presentation och Mackan är numera legendförklarad i Malmö-led, framförallt efter hans prestationer i klubben under den avslutande sejouren.

7. Mattias Svanberg - Bologna (46 Mkr)

Malmö FF har lyckats sälja ett antal spelare för hisnande summor genom åren och en av dessa spelarförsäljningar rör landslagsmittfältaren Mattias Svanbergs transfer till Bologna i italienska Serie A. Svanberg blev klar för Bologna för 46 miljoner kronor och har sedan dess fortsatt sin karriär utomlands där han numera återfinns i tyska VfL Wolfsburg.

6. Akinkunmi Amoo - FC Köpenhamn (46 Mkr)

Amoo anlände till Stockholm och Hammarby under sommaren 2020 efter att ha varit ett hett namn bland flera Europeiska klubbar. Sejouren i Hammarby blev inte längre än drygt ett och halvt år då FC Köpenhamn snabbt visade intresse för mittfältarens tjänster. Övergångssumman landade på 46 miljoner kronor.

5. Kristoffer Olsson - FK Krasnodar (50 Mkr)

Landslagsspelaren tillika före detta AIK-spelaren Kristoffer Olsson hittar in på en femteplats på listan över de 10 dyraste övergångarna från Allsvenskan. Kristoffer Olsson anlände till AIK från FC Midtjylland 2017 och skulle komma att göra ett stort avtryck under de två säsonger han spelade för Solnaklubben.

4. Marcus Danielson - Dalian Yifang (50 Mkr)

Efter en lång och trogen tjänst i GIF Sundsvall fick Marcus Danielson chansen att gå till Djurgården inför säsongen 2018. Två säsonger blev det för Danielson i Djurgården där han kom att bli en av ligans mest framstående mittbackar. Den 28 februari 2020 var det dags för Marcus Danielson att testa vingarna utomlands för första gången då kinesiska klubben Dalian Yifang bestämde sig för att hosta upp hela 50 miljoner kronor för mittbackens tjänster.

3. Williot Swedberg - Celta Vigo (60 Mkr)

Den senaste övergången att ta plats på listan är den rörande Williot Swedberg till spanska Celta Vigo. Övergångssumman som landade på hisnande 60 miljoner kronor skvallrar potentialen hos Swedberg som än så länge inte fått chansen till regelbunden speltid i La Liga.

2. Zlatan Ibrahimovic - Ajax (82,5 Mkr)

Föga förvånande så hittar Zlatan Ibrahimovic in på denna lista. Sveriges största spelare genom tiderna lämnade Malmö FF för Ajax år 2021 och övergångssumman på 82,5 miljoner är än idag endast en placering bakom den högsta summan som någonsin betalats till en Allsvensk klubb.

1. Alexander Isak - Borussia Dortmund (85 Mkr)

Den högsta övergångssumman som någonsin betalats ut för en Allsvensk spelare är Borussia Dortmunds betalning för Alexander Isak. Isak som idag huserar i Newcastle i engelska Premier League slog igenom i AIK redan som 16-åring och fick snabbt ögonen på sig. Efter endast en säsong i Allsvenskan stod det klart att större klubbar stod redo att öppna plånboken för talangen. Efter att en rad klubbar uttryckt sitt intresse så föll valet slutligen på tyska Borussia Dortmund som var villiga att betala hela 85 miljoner kronor för den då 17 år fyllda anfallaren.

Författare: Dan Anderson