spinner
info
Världscupen i längdskidor är en årlig tävling med världens främsta längdskidåkare. Åkarna tävlar om poäng vid varje deltävling som sedan sammanställs i en tabell för den totala världscupen. På Tvsporten.nu och i tablån ovan kan du se alla kommande sändningar från världscupen i längdskidor på TV och stream. Datum, starttider, kanaler och stream för alla deltävlingar under säsongen kommer att presenteras i tablån ovan allteftersom säsongen fortskrider.

Vad är Världscupen i Längdskidor?


Tävlingen har arrangerats sedan 1981 av det internationella skidförbundet FIS. Världscupen i längdskidor pågår vanligtvis från november fram till mars nästkommande år. Under tiden som världscupen pågår tävlar de deltagande åkarna i ett antal deltävlingar där deras prestationer i form av placeringar omvandlas till poäng som räknas om till en slutgiltig tabell för den totala världscupen.

SE VÄRLDSCUPEN I LÄNGDSKIDOR MED VIAPLAY

Bland några av Sveriges mest framstående åkare i världscupen i längdskidor hittar vi Gunde Svan (30 segrar), Emil Jönsson (16 segrar) och Stina Nilsson (23 segrar). Idag ställs det svenska hoppet till åkare som Frida Karlsson, Ebba Andersson och Maja Dahlqvist. För svensk del är det i dagsläget damerna som har ett klart övertag gentemot herrarna vad gäller framstående placeringar i världscuptävlingarna.

Se Världscupen i Längdskidor på TV


Alla tävlingar från världscupen i längdskidor går att se på Viaplay och Nent’s kanaler. Med ett konto på Viaplay kan du se alla världscuptävlingar direkt, spola tillbaka eller se tävlingarna i repris. Alla tävlingar ramas in av studiosändningar där de svenska prestationerna analyseras och diskuteras av diverse experter och tidigare utövare.

Med Viaplay ser du all vintersport du kan tänka dig, inte bara världscupen i längdskidor. Du kan bland annat avnjuta världscupen i alpint, backhoppning och freestyle. Kolla in vilket paket som passar dina önskemål här och börja streama vintersport och världscupen i längdskidor på nolltid.

Världscupen i Längdskidor 2023/24 - Alla Tävlingar

Världscupen i längdskidor startar den 24 november och sträcker sig fram till mars. Det är en fullmatad säsong som ligger framför oss med mängder av deltävlingar och som brukligt startar allt med deltävlingen i Ruka, Finland. Säsongens sista tävling går av stapeln i Sverige och Falun. Återstår att se om vi får svenskt högst upp på pallen när allt ska avgöras. Se hela tävlingsprogrammet för säsongen 2023/24 nedan:
 • 24 Nov - 26 Nov 2023: Ruka (Finland)
 • 2 Dec - 3 Dec 2023: Gällivare (Sverige)
 • 9 Dec - 10 Dec 2023: Östersund (Sverige)
 • 15 Dec - 17 Dec 2023: Trondheim (Sverige)
 • 30 Dec 2023 - 7 Jan 2024: Tour de Ski
 • 19 Jan - 21 Jan 2024: Oberhof (Tyskland)
 • 26 Jan - 28 Jan 2024: Goms (Schweiz)
 • 9 Feb - 13 Feb 2024: Canmore (Kanada)
 • 17 Feb - 18 Feb 2024: Minneapolis (USA)
 • 1 Mars - 3 Mars 2024: Lahti (Finland)
 • 9 Mars - 10 Mars 2024: Oslo (Norge)
 • 12 Mars 2024: Drammen (Norge)
 • 15 Mars - 17 Mars 2024: Falun (Sverige)


Tour de Ski


Tour de Ski är en deltävling som räknas till världscupen i längdskidor men som kommit att bli en unik tävlingsvecka där åkarna ställer upp i ett antal etapper för att slutligen göra upp i den slutliga klättringen uppför Alpe Cermis i Cavalese, Italien. Tävlingarna under Tour de Ski hör till de mest sedda under hela världscupsäsongen och att stå som slutvinnare av Tour de Ski rankas som något av de största man kan vinna inom längdskidsvärlden.

Etapper under Tour de Ski


Tävlingarna under Tour de Ski innehåller både masstart, jaktstart, sprint och den slutgiltiga klättringen i Val di Fiemme. För att vinna Tour de Ski krävs det att man är mångsidig och presterar på en konsekvent hög nivå, oavsett tävlingsdiciplin.
 • Masstart: Under Tour de Ski är det vanligtvis 2-3 etapper med masstart där damerna normalt sett åker mellan 5-10 kilometer medan herrarna åker mellan 10-15 kilometer. Bonussekunder delades tidigare ut till de bästa åkarna under distanstävlingarna men sedan ett par år tillbaka är dessa poäng borttagna. Istället finns en separat tävling för de åkare som plockat på sig flest spurtpoäng under tävlingens gång.

 • Jaktstart: I jaktstarten släpps åkarna vanligtvis ut med 30 sekunders mellanrum och det gäller sedan att ta sig runt banan så snabbt som möjligt. Distansen för jaktstart brukar variera mellan 5-10 km för damer och 10-15 km för herrar.

 • Sprint: Sprinten under Tour de Ski fungerar på liknande sätt som under övriga världscuptävlingar. Under förmiddagen körs kvalrundorna där åkarna baserat på sin position får välja vilket heat de önskar åka under finalerna senare på dagen. Efter att både kvartsfinaler och semifinaler körts återstår endast 6 åkare som gör upp i finalen.

 • Klättringen (Val di Fiemme): Den utan tvekan tuffaste och mest krävande utmaningen under hela världscupsäsongen är avslutningen av Tour de Ski när åkarna ska ta sig upp för en alpin skidbacke. Banan mäter 9 km men vad som gör det riktigt tufft är dess lutning som somliga ställen ligger på upp emot 11,6% med en maxlutning på 28%(!).

Rekord i Tour de Ski


Det finns bara tre åkare genom tiderna som har lett Tour de Ski från första deltävlingen och hela vägen fram till toppen av Alpe Cermis. Johannes Klæbo (2), Sergey Ustiugov och Marit Bjørgen har alla stått för denna otroliga bedrift. Vad gäller just Johannes Klæbo så är norrmannen endast en seger i Tour de Ski ifrån Dario Cologna som innehar rekordet i antal totalsegrar av tävlingen (4). På damsidan är det polskan Justyna Kowalczyk som vunnit Tour de Ski flest gånger, även hon 4 gånger.

Svenskar som vunnit Tour de Ski


Genom åren är det endast 2 svenskar som lyckats vinna Tour de Ski. Först ut var Charlotte Kalla som år 2008 stod högst upp på pallen. 15 år senare var det dags igen när Frida Karlsson stod för en suverän prestation och vann Sveriges andra Tour de Ski titel någonsin.

Vilket land har vunnit Världscupen i Längdskidor flest gånger?


Norge är överlägsna vad gäller segrar av den totala världscupen i längdskidor. Bortsett från ett fåtal säsonger så har Norge stått som segrare på både dam- och herrsidan i stort sett efter varje säsong..

Vem vann Världscupen i Längdskidor 2023?


Den totala världscupen vanns av Norge på både dam- och herrsidan under 2023. På herrsidan stod en överlägsen Johannes Høsflot Klæbo som segrare medan Tiril Udnes Weng segrade den totala världscupen på damsidan.

Den största svenska framgången på senare år är Ebba Anderssons två 3:e-platser från säsongerna 2020/21 och 2021/22.