spinner
info
Världscupen i längdskidor är en årlig tävling med världens främsta längdskidåkare. Åkarna tävlar om poäng vid varje deltävling som sedan sammanställs i en tabell för den totala världscupen. På Tvsporten.nu och i tablån ovan kan du se alla kommande sändningar från världscupen i längdskidor på TV och stream. Datum, starttider, kanaler och stream för alla deltävlingar under säsongen kommer att presenteras i tablån ovan allteftersom säsongen fortskrider.

Vad är Världscupen i Längdskidor?


Tävlingen har arrangerats sedan 1981 av det internationella skidförbundet FIS. Världscupen i längdskidor pågår vanligtvis från november fram till mars nästkommande år. Under tiden som världscupen pågår tävlar de deltagande åkarna i ett antal deltävlingar där deras prestationer i form av placeringar omvandlas till poäng som räknas om till en slutgiltig tabell för den totala världscupen.

SE VÄRLDSCUPEN I LÄNGDSKIDOR MED VIAPLAY

Bland några av Sveriges mest framstående åkare i världscupen i längdskidor hittar vi Gunde Svan (30 segrar), Emil Jönsson (16 segrar) och Stina Nilsson (23 segrar). Idag ställs det svenska hoppet till åkare som Frida Karlsson, Ebba Andersson och Maja Dahlqvist. För svensk del är det i dagsläget damerna som har ett klart övertag gentemot herrarna vad gäller framstående placeringar i världscuptävlingarna.

Se Världscupen i Längdskidor på TV


Alla tävlingar från världscupen i längdskidor går att se på Viaplay och Nent’s kanaler. Med ett konto på Viaplay kan du se alla världscuptävlingar direkt, spola tillbaka eller se tävlingarna i repris. Alla tävlingar ramas in av studiosändningar där de svenska prestationerna analyseras och diskuteras av diverse experter och tidigare utövare.

Med Viaplay ser du all vintersport du kan tänka dig, inte bara världscupen i längdskidor. Du kan bland annat avnjuta världscupen i alpint, backhoppning och freestyle. Kolla in vilket paket som passar dina önskemål här och börja streama vintersport och världscupen i längdskidor på nolltid.

Världscupen i Längdskidor 2023/24 - Alla Tävlingar

Världscupen i längdskidor startar den 24 november och sträcker sig fram till mars. Det är en fullmatad säsong som ligger framför oss med mängder av deltävlingar och som brukligt startar allt med deltävlingen i Ruka, Finland. Säsongens sista tävling går av stapeln i Sverige och Falun. Återstår att se om vi får svenskt högst upp på pallen när allt ska avgöras. Se hela tävlingsprogrammet för säsongen 2023/24 nedan:
 • 24 Nov - 26 Nov 2023: Ruka (Finland)
 • 2 Dec - 3 Dec 2023: Gällivare (Sverige)
 • 9 Dec - 10 Dec 2023: Östersund (Sverige)
 • 15 Dec - 17 Dec 2023: Trondheim (Sverige)
 • 30 Dec 2023 - 7 Jan 2024: Tour de Ski
 • 19 Jan - 21 Jan 2024: Oberhof (Tyskland)
 • 26 Jan - 28 Jan 2024: Goms (Schweiz)
 • 9 Feb - 13 Feb 2024: Canmore (Kanada)
 • 17 Feb - 18 Feb 2024: Minneapolis (USA)
 • 1 Mars - 3 Mars 2024: Lahti (Finland)
 • 9 Mars - 10 Mars 2024: Oslo (Norge)
 • 12 Mars 2024: Drammen (Norge)
 • 15 Mars - 17 Mars 2024: Falun (Sverige)

Vilket land har vunnit Världscupen i Längdskidor flest gånger?


Norge är överlägsna vad gäller segrar av den totala världscupen i längdskidor. Bortsett från ett fåtal säsonger så har Norge stått som segrare på både dam- och herrsidan i stort sett efter varje säsong..

Vem vann Världscupen i Längdskidor 2023?


Den totala världscupen vanns av Norge på både dam- och herrsidan under 2023. På herrsidan stod en överlägsen Johannes Høsflot Klæbo som segrare medan Tiril Udnes Weng segrade den totala världscupen på damsidan.

Den största svenska framgången på senare år är Ebba Anderssons två 3:e-platser från säsongerna 2020/21 och 2021/22.