Inför Tour de ski - Etapper, TV-tider och stream

Inför Tour de ski (31 dec - 8 jan)

Tour de Ski är en årlig återkommande längdskidstävling som vanligtvis består  av 6-9 etapper. Efter samtliga etapper är avklarade är det den sammanlagda tiden (inkluderat bonussekunder) som avgör vem som vinner. Tour de Ski har fått sin inspiration från cykelsportens Tour de France. Den första Tour de Ski arrangerades 2006-2007 och sedan dess har tävlingen gått av stapeln varje år.

Fullständigt schema över alla loppen i Tour de ski hittar ni här!

Vart arrangeras Tour de Ski?

Etapperna och arrangörsplatserna varierar årligen. Genom åren har Tour de Ski arrangerats i Tyskland, Schweiz, Italien och Tjeckien. Touren avslutas traditionellt i Val di Fiemme i Italien. Tourens sista etapp är den långa och branta slutklättringen på toppen av berget Alpe Cermis.

Svenska truppen  till Tour de ski 2022/2023:


DAMER:
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF
Maja Dahlqvist, Falun Borlänge SK
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Moa Ilar, Falun Borlänge SK
Ida Dahl, IFK Mora SK
Lisa Ingesson, Piteå Elit
Märta Rosenberg, Trillevallens SK

HERRAR:
Oskar Svensson, Falun Borlänge SK
Leo Johansson, Falun Borlänge SK
Anton Persson, Falun Borlänge SK
William Poromaa, Åsarna IK
Eric Rosjö, IFK Mora SK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK

Tour de Ski 2022/23 - Så här blir årets tävling

Etapperna i Tour de Ski är även en del av den ordinarie FIS-världscupen i längdskidåkning. Poängen i herrarnas och damernas tävlingsdistanser i Tour de Ski kommer från och med denna säsong att räknas med i  den totala världscupen, ett beslut som FIS fattade inför den pågående säsongen.

Tour de Ski har på senare år få ta emot en del kritik som grundar sig i dom långa resorna mellan loppen. I år kommer därför Tour de Ski endast att äga rum på tre olika orter där det totalt kommer att köras sju etapper. Touren börjar med sprintetapper i fristil för både dam och herr. Plats och tid för de inledande etapperna är Val Müstair i Schweiz den 31:a december. Dagen därpå körs 10 km jaktstart klassisk stil på samma ort.

Efter en dags vila fortsätter touren med 10 km fristil i Oberstdorf, Tyskland, för att därefter gå vidare med 20 km jaktstart fristil den 4:e januari, även det i  Oberstdorf.

Efter Oberstdorf kommer tävlingen att flytta till slutdestinationen Val Di Fiemme, Italien, där en dags vila kommer att följas av två tävlingar den 6:e och 7:e januari. Först ut är sprint i klassisk stil på fredagen följt av 15 km masstart, även det klassisk stil. Sista loppet i Tour de Ski är ett extremt utmanande 9 km långt klättringslopp i fristil under söndagen. Masstart är det som gäller och åkarna kommer få kräma ut de sista krafterna i jakten på att nå toppen av Alpe Cermis först.

Tour de Ski på TV och stream

Tour de Ski kommer sändas i sin helhet på TV6 och Viaplay. För alla med ett Viaplay-konto så kommer samtliga etapper från året Tour de Ski finnas att se live och i repris. Tävlingarna, från den 31:a december till avslutande etappen den 8:e januari, kommer att sändas med svenska kommentatorer på plats och ramas in av en Vinterstudio med några av landets främsta experter. Se till att bänka dig för vinterns mest spännande tävling när det kommer till längdskidor. Med Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och övriga svenska åkare med på deltagarlistan så finns alla chanser i världen till ett svenskt medaljjublel när mållinjen korsas den 8:e januari.


Författare: Dan Anderson