Sportåret 2024 - Alla Datum, TV-Rättigheter & Information

Sportåret 2024 - Alla Datum, TV-Rättigheter & Information

2024 är ett fenomenalt år för alla sportintresserade och det finns mycket att se fram emot med allt från fotboll i världsklass till MMA och inte minst ett kommande sommar-OS. Vi på Tvsporten har därför bestämt oss för att lista några av de evenemang som vi längtar allra mest till och som vi även tror att alla ni andra sportfanatiker kommer sitta klistrade framför TV-skärmarna för.


Afrikanska Mästerskapen

13 Januari - 11 Februari, Elfenbenskusten

Det Afrikanska Mästerskapet är en väldigt intressant och jämn fotbollsturnering som har fått mer uppmärksamhet från omvärlden i takt med att de afrikanska landslagen blir bättre. Under VM i Qatar blev Marocko historiska när de tog sig till turneringens semifinaler. Marocko är dock inte det enda talangfulla laget som deltar. De regerande mästarna Senegal ser fortfarande farliga ut men med andra favoriter som Egytpen och Nigeria kommer det bli ett mycket underhållande mästerskap.

Se Afrikanska Mästerskapen på TV:

Viaplay och Viasat Sport sänder live under hela turneringen


Super Bowl

11 Februari, Las Vegas

Super Bowl är USAs största sportevenemang och det är alltid mycket underhållande. 2023 vann Kansas City Chiefs NFL finalen och skrev därmed in sig i historien. Super Bowl är inte bara underhållande på grund av själva matchen utan även allt runt om. Matchens så kallade “Halftime Show” blir alltid en snackis och i år är det popstjärnan Usher som kommer ta sig till mittplan i halvtid för ett uppträdande.

Se Super Bowl på tv:

TV4 sänder flertalet NFL-matcher och Super Bowl


Formel 1 - Säsongspremiär

3 - 5 mars, Bahrain

Världens största motorsporttävling, Formula 1 drar igång i mars med ett race i Bahrain. 2023 vann Red Bull Racings guldgosse Max Verstappen för tredje gången men även Redbulls andra förare Sergio Perez gjorde en mycket bra säsong.

Red Bull är favoriterna även detta år med ett extremt duktigt ingenjörstrupp samt mycket talang bakom ratten.

Se Formula 1 på TV:

Viaplay sänder live från alla Formel 1 tävlingar


UFC 300

13 april, Las Vegas

UFC's VD, Dana White har utlovat fyrverkerier för jubileumsgalan UFC 300. Även om alla matcher i skrivande stund inte är bestämda så ryktas det om att ett flertal bälten kommer stå på spel och att Lätt-tungviktsmästaren Alex Pereira kommer utmana den tillfälliga tungviktsmästaren Tom Aspinall i ett försök att bli mästare i två viktklasser. Andra namn som har nämnts är welterweight mästaren Leon Edwards, Khamzat Chimaev och Israel Adesanya.

Se UFC 300 på TV:

Viaplay sänder live från samtliga UFC evenemang under säsongen


Roland Garros

20 Maj - 9 Juni, Paris

Roland Garros, även känt som Franska Öppna, är en av tennisens fyra Grand Slam-turneringar och äger rum på grusbanor i Paris. Turneringen, med en rik historia sedan 1891, lockar toppspelare från hela världen. Förra årets singel vinnare var Novak Djokovic och Iga Świątek.

Se Roland Garros på TV:

Roland Garros och övriga Grand Slam turneringar sänds på Discovery


Champions League Final

Herrar: 1 Juni, London

Damer: 25 Maj, Bilbao

Champions League är världens största turnering för klubblag inom fotboll i Europa och laget som vinner turneringen ses ofta som världens bästa. 2023 vann Manchester City Champions League efter att ha besegrat Inter Milan i finalen och på damsidan vann Barcelona.

Se Champions League på TV:

TV4 sänder alla Champions League-matcher


Friidrotts-EM

7 Juni - 12 Juni, Rom

Friidrotts-EM är alltid en fröjd att följa för sportentusiaster när Europas bästa friidrottare ställs mot varandra i en mängd olika hopp-, kast- och löpning grenar. Någonting som man kanske framförallt ser fram emot som svensk är att se stavhoppstjärnan Mondo Duplantis tävla och försöka sig sig på nya rekord.

Se Friidrotts-EM på TV:

Hela Friidrotts-EM sänds på SVT


Fotbolls-EM

14 juni - 15 juli, Tyskland

Trots att Sverige missar Fotbolls-EM 2024 så kommer det bli en väldigt intressant turnering att följa. Europa har som alltid extremt talangfulla lag, såsom det unga och fräscha England, de rutinerade fransmännen och turneringens rutinerade mästare, Italien.

Som arrangör nation har Tyskland en rik fotbollshistoria och har tidigare varit värd för framgångsrika evenemang. EM 2024 kommer att äga rum på moderna arenor över hela landet, med finalen som planeras hållas på det ikoniska Olympiastadion i Berlin.

Se Fotbolls-EM på TV:

Sändningsrättigheterna för Fotbolls-EM 2024 är uppdelade mellan SVT och TV4. Du kommer kunna se alla matcherna från mästerskapet på någon av dessa kanaler: SVT1, SVT2, TV4. Samtliga matcher kommer dessutom att streamas på SVT Play och TV4 Play.

Fullständigt spelschema för Fotbolls-EM 2024


Copa America

21 juni - 15 Juli, USA

Copa America är likt EM fullt med rivaliteter och intressanta matcher att följa när Nord-, Central- och Sydamerikas bästa nationer tävlar om guld. Några av turneringens favoriter är de regerande världsmästarna, Argentina samt det ständigt underhållande brasilianska laget som kryllar av talang.

Likt 2016 hålls mästerskapet i USA, ett land där intresset för fotboll ökar mer än aldrig förr. Detta ökade intresse för sporten blir även tydligt när man ser på det amerikanska landslaget, där startelvan nu för tiden har många spelare som tillhör europeiska klubblag.

Se Copa America på TV:

Copa America kommer direktsändas av Viaplay


Tour De France

29 Juni - 21 Juli, Frankrike, Italien, Monaco

Tour De France är världens mest prestigefyllda och utmanande cykeltävling, som årligen lockar eliten av professionella cyklister. Tävlingen sträcker sig över 21 etapper, täcker 3 500 kilometer och tar cyklisterna genom pittoreska landskap och utmanande berg. Med en historia som sträcker sig över ett sekel, förblir Tour de France en symbol för uthållighet, taktik och internationell spänning inom cykelsporten.

Tour De France på TV:

Discovery och Eurosport sänder alla etapper från Tour De France


Wimbledon

1 Juli - 14 juli, London

Wimbledon är och förblir en av, om inte världens mest prestigefulla tennisturnering som håller hus i London. 2023 vann den spanska talangen Carlos Alcaraz herrarnas singel och Markéta Vondroušová tog hem damernas singel till tjeckien.

Det finns många matcher att se fram emot under denna turnering och det är ett perfekt sätt att ta reda på vem som kan prestera på en av världens största sportscener.

Se Wimbledon på TV:

Discovery+ sänder live under hela Wimbledon


Sommar OS i Paris 2024

26 juli - 11 augusti, Paris

Sommar-OS i Paris 2024 kommer att bjuda på en imponerande showcase av idrott och konkurrens med en mängd sporter och discipliner. OS är en välkänd värd för en mängd traditionella och innovativa tävlingar, där idrottare från hela världen kommer att tävla om ära och guld.

Sverige, med sin starka idrotts tradition, deltar i flera sporter där de har visat framgångar. Traditionsenliga grenar som friidrott och simning förväntas locka framstående svenska idrottare, medan framväxande evenemang som skateboard och sportklättring ger utrymme för nya stjärnor att lysa.

Svenska idrottare har historiskt sett utmärkt sig inom vintersport, men sommar-OS ger en plattform för dem att visa upp sin skicklighet och dedikation inom en bredare idrottsarena. Förväntningarna på svenska idrottare är höga, och alla svenskar bör se fram emot att stödja sina landsmän när de tävlar i olika discipliner för att nå toppen av prispallen och skapa minnesvärda ögonblick under OS i Paris 2024.

Sommar OS på TV:

Discovery kommer sända live under hela Sommar-OS 2024


För ytterligare information kring aktuella TV-rättigheter och hur du ser kommande tävlingar och turneringar, rekommenderar vi vår sammanställning av sändningsrättigheter för sport på TV och stream.


Redaktör: Joel Fredmark