Sommar-OS 2024 i Frankrike är årets självklara höjdpunkt och på Tvsporten.nu hittar du alla sändningstider, ett komplett tävlingsprogram och annan nyttig information kring spelen. Använd OS-guiden ovan för att navigera dig fram alla kommande tävlingar och hitta utförlig information om vilken kanal och streamingtjänst som sänder live. TV-tablån uppdateras kontinuerligt och ger dig minutiös sändningsinformation om var och en av spelens alla tävlingsdiscipliner.

 

Olympiska Sommarspelen 2024

 • När: 26 juli - 11 augusti
 • Var: Paris, Frankrike
 • TV- & Streamingrättigheter: Max
 • Antalet Nationer: 206
 • Antalet Sporter: 32
 • Antalet Atleter: 10 500 (Maxgräns)

 

Olympiska Sommarspelen 2024 är de 33:e i ordningen och kommer arrangeras i Paris, Frankrike. Det är det tredje sommar-OS att hållas i Paris, tidigare OS 1900 samt OS 1924. Spelen startar den 26 juli och öppningsceremonin kommer gå att följa live via Max. Vem som kommer att bära den svenska flaggan är ännu inte officiellt men definitivt en nyhet att hålla utkik efter allteftersom vi närmar oss spelens öppning. 

Totalt kommer 206 nationer att delta under Sommar-OS 2024 vilket inkluderar samtliga nationer som är medlemmar i den Olympiska Kommittén. Utöver alla nationer, finns även en neutral representation för alla atleter som saknar nationellt deltagande. För svensk del kommer drygt 40 atleter att skickas till Paris i jakten på OS-framgångar. Frankrike, i kraft av värdnation, har flest atleter som deltar i spelen med sina 434 utövare. Därefter hittar vi bland annat USA (399), Australien (305) och Kina (244).

 

TV- & Streamingrättigheter för OS 2024

I Sverige är det Discovery+ (Warner Bros.) som äger TV-rättigheterna till OS 2024. Man kommer att sända live under spelens alla tävlingar och discipliner. Vi kan räkna med en påkostad produktion kring årets stora sporthändelse där både studiosändningar och exklusiva inslag är att vänta.

Även om vi än så länge bara kan spekulera kring hur OS-satsningen från Max's sida kommer se ut, så kan vi vänta oss en storskalig produktion med de allra främsta experterna och kommentatorerna på plats. Bland de potentiella kandidaterna att leda OS-sändningarna finns Karin Frick och Jonas Karlsson som både var med och ledde sändningarna under OS 2021 i Tokyo. Vad gäller experter finns det en hel rad att välja bland och vi skulle inte bli förvånade om Ljubomir Vranjes, Jonas Björkman, Carolina Klüft och Michael Tornéus dyker upp i TV-rutan.

Oavsett om du väljer att se OS 2024 via TV eller stream så kan du lita på Tvsporten.nu möter dina önskemål vad gäller korrekt sändningsinformation. Använd tablån ovan för att se vilken kanal som sänder tävling för tävling, minut för minut. Glöm inte att du även kan ladda ner Tvsporten i din mobil och på så sätt få ännu snabbare tillgång till hela OS-programmet.

För den föredrar att följa OS via radio så är Radiosporten kanalen att ratta in. Sveriges Radio har säkrat radiorättigheterna till de Olympiska Spelen fram till 2032, vilket gör att du även kommer kunna lyssna till sommar-OS 2028 i Los Angeles, USA.

 

Sporter under OS 2024

Under de dryga 3 veckor som sommar-OS pågår ska hela 32 sporter bockas av. 32 sporter, 48 discipliner och 329 event är vad som erbjuds under sommarens mest intensiva sportdagar. För alla oss som älskar sport i alla dess former finns det bara en sak att göra, nämligen att bänka sig framför TV-skärmen.

 

Hela Listan Med Samtliga OS-Sporter:

Friidrott, Bågskytte, Badminton, Baseboll/Softboll, Basket, Bordtennis, Boxning, Break dance, Brottning, Bågskytte, Cykel, Fotboll, Friidrott, Fäktning, Golf, Gymnastik, Handboll, Judo, Kanotsport, Karate, Klättring, Konstsim, Landhockey, Modern femkamp, Ridsport, Rodd, Rugby, Segling, Simhopp, Simning, Skateboard, Skytte, Surfing, Taekwondo, Tennis, Triathlon, Tyngdlyftning, Volleyboll, Vattensport

 

Förändringar till OS 2024 jämfört med OS 2021

Under sommar-OS 2024 kommer det att ske ett antal förändringar i tävlingsprogrammet jämfört med vad tidigare Olympiska Sommarspel innehållit. Inom friidrotten ersätts den 50 km gång för herrar med en mixed lagtävling. Vad gäller kanotgrenen sker också flera justeringar, däribland har det beslutats att stryka enmansklasserna i kajak K-1 200 m för både damer och herrar. Dessutom ersätts tvåmansklassen i kajak K-2 1000 m för herrar med K-2 500 m, och tvåmansklassen i kanot C-2 1000 m för herrar ersätts med C-2 500 m. Nya tävlingar i extrem kanotslalom för både damer och herrar introduceras. 

Inom segling tillkommer nya tävlingar i kiteboard för både damer och herrar, klassen Finnjolle för herrar tas bort, samt dam- och herrklasserna i 470 (tvåmansjolle) ersätts med en mixad klass. Inom skyttesporten sker en förändring där den mixade lagtävlingen i trap ersätts med en mixad lagtävling i skeet.

 

Den Svenska OS-Truppen

Den svenska OS-truppen har så sakteligen börjat ta form efter att den första uttagningen gjordes officiell under slutet av 2023. Namnen som presenterades var knappast några överraskningar utan innehöll främst de stora svenska medaljhoppen, däribland Sarah Sjöström (Simning), Daniel Ståhl (Diskus) och David Åhman/Jonatan Hellvig (Beachvolley).

När resterande namn presenteras är ännu inte bekräftat men vi kan förvänta oss att fler och fler namn görs officiella under våren 2024 i god tid inför spelens start. För svensk del hoppas man på ett bättre resultat och utfall än vad man lyckades med under OS 2021 i Tokyo. Enligt Peter Reinebo, SOK:s sportdirektör, finns det inga konkreta mål vad gäller antalet medaljer.

 

 • Bordtennis: Herrlag
 • Brottning: Jonna Malmgren (53 kg)
 • Cykel: Jenny Rissveds (Mountainbike)
 • Friidrott: Daniel Ståhl (Diskus), Armand Duplantis (Stavhopp), Perseus Karlström (Gång), Thobias Montler (Längdhopp)
 • Judo: Marcus Nyman (90 kg)
 • Kanot: Linnea Stensils/Moa Wikberg (K2 500 m)
 • Ridsport: Hoppningslag, Fälttävlanslag, Dressyrlag
 • Segling: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (FX), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470), Josefin Olsson (Laser Radial)
 • Simning: Sarah Sjöström (50 m Frisim), Michelle Coleman (50 m Frisim, 100 m Frisim), Sophie Hansson (100 m Bröstsim), Louise Hansson (100 m Fjäril), Erik Persson (200 m Bröstsim)
 • Skyttesport: Stefan Nilsson (Skeet)
 • Volleyboll: David Åhman/Jonatan Hellvig (Beachvolley)