Handbolls-VM 2023 för Damer - Alla Grupper & Arenor

Handbolls-VM 2023 för Damer - Alla Grupper & Arenor

Årets upplaga av handbolls-VM för damer kommer att äga rum i Danmark, Norge och Sverige. Efter den nyligen genomförda lottningen för gruppspelet är förväntningarna höga inför turneringen och nedräkningen kan äntligen börja. I den här artikeln kommer vi att dyka djupare in i de olika grupperna och analysera Sveriges chanser att nå en efterlängtad medalj.

🤾‍♀️ ➡️ SE SPELSCHEMAT FÖR DAM-VM I HANDBOLL HÄR


Grupp A: Sverige, Kroatien, Kina och Senegal

Det svenska handbollslandslaget drog en överkomlig lott när gruppspelet lottades häromdagen. I Grupp A kommer de få sällskap av Kroatien, Kina och Senegal. Kroatien har visat upp en blandad form i de senaste mästerskapen, men bronsmedaljen från EM 2020 gav en fingervisning om kvaliteten som finns i laget. Senast Sverige mötte Kroatien i EM vann de med en imponerande marginal på fyra mål. Vidare så har Kina har en lång historia av deltagande i världsmästerskapen, även om deras prestationer har varit ojämna på senare tid. Sverige har tidigare mött Kina i VM 2015 och 2019 och vann båda matcherna övertygande. Senegal är ett av de bästa lagen i Afrika och har tidigare spelat i VM. Sverige kan förvänta sig tufft motstånd från ett lag med spelare som regelbundet spelar i den franska ligan.


Övriga Grupper

  • Grupp A: Sverige, Kroatien, Kina, Senegal
  • Grupp B: Montenegro, Ungern, Kamerun, Paraguay
  • Grupp C: Norge, Sydkorea, Grönland, Österrike
  • Grupp D: Frankrike, Slovenien, Angola, Island
  • Grupp E: Danmark, Rumänien, Serbien, Chile
  • Grupp F: Tyskland, Polen, Japan, Iran
  • Grupp G: Brasilien, Spanien, Ukraina, Kazakhstan
  • Grupp H: Nederländerna, Tjeckien, Argentina, Kongo

Dessa lag kan Sverige möta i slutspelet

Om Sverige tar sig vidare från gruppspelet kommer de att möta de två bästa lagen från Grupp B i mellanrundan. Grupp B består av Montenegro, Ungern, Kamerun och Paraguay. Montenegro och Ungern är två av de starkaste lagen i denna grupp och förväntas vara de främsta utmanarna för Sverige. Det är viktigt för Sverige att prestera bra i gruppspelet för att ha en bra utgångsposition inför den avgörande mellanrundan.


Sveriges chanser i turneringen

Sverige har visat sig vara en stark utmanare om medaljer i tidigare mästerskap och förväntningarna är höga även inför detta VM. Under de senaste två mästerskapen har de slutat på en 5:e-plats, men siktar nu på att ta sig ännu längre. Förbundskaptenen Tomas Axner är nöjd med lottningen och ser fram emot att möta lag som Kroatien och Senegal igen. Han betonar dock att inget lag ska underskattas och att de kommer att förbereda sig noggrant inför varje match.

Om Sverige lyckas ta sig förbi mellanrundan väntar en potentiell kvartsfinal mot lag som Tyskland, Serbien eller Rumänien. Det är en utmaning, men en som Sverige har goda möjligheter att klara av. Axner ser en öppen väg mot en semifinal och noterar att Sverige för en gångs skull slipper möta Norge och Frankrike innan en eventuell semifinal. Detta ger laget en bra chans att ta sig ännu längre i turneringen.


TV-sändningar och streaming

För fans som inte har möjlighet att vara på plats vid matcherna finns det gott om möjligheter att följa turneringen på TV eller via olika streamingtjänster. För svenska tittare innebär detta främst Viaplay och någon av Nents kanaler, däribland V Sport Extra, V Sport Premium och TV6. Se till att kika in på Tvsporten.nu för att hålla koll på hur, var och när du ser alla kommande matcher från Handbolls-VM för damer live på TV och stream.


Spelschema och arenor

Handbolls-VM för damer 2023 kommer att pågå från den 29 november till den 17 december. Matcherna kommer att spelas på 6 olika spelplatser i Danmark, Norge och Sverige. Göteborg kommer att vara värdstad för Sveriges gruppspelsmatcher tillsammans med Helsingborg. Därutöver kommer även Herning, Fredrikshamn, Stavanger och Trondheim att vara värdstäder för både gruppspelsmatcher och slutspelsomgångar.

  • Jyske Bank Boxen, Danmark (15 000)
  • Arena Nord, Danmark (2 800)
  • Stavanger Idrettshall, Norge (4 100)
  • Trondheim Spektrum, Norge (8 800)
  • Helsingborg Arena, Sverige (5 500)
  • Scandinavium, Sverige (12 000)