Skid-VM 2023 Planica, Slovenien - Allt du behöver veta!

Skid-VM 2023 - Planica, Slovenien

Skid-VM går av stapeln den 22 februari till 5 mars i Planica, Slovenien. Det blir ett fullspäckat schema under mästerskapets två veckor. Sverige har mycket goda medaljchanser, särskilt på damsidan. Norge är som vanligt storfavoriter och har dominerat i världscupen inför VM. Allt kan dock hända i skidåkning. Ibland vallar nationer bort sig och länder som Sverige, Finland, Tyskland och USA har en del åkare som lär kunna utmana. Däremot finns inte en av de stora konkurrenterna med. Ryssland är avstängda på grund av kriget i Ukraina, liksom Belarus.

SKID-VM PÅ TV - FULLSTÄNDIG TABLÅ

Torsdag 23 februari

12.00: Sprint, damer och herrar, klassisk stil, kval

I kvalet handlar allt om att ge järnet och säkerställa att man får en plats i finalpasset. Favoriterna bör inte ha några större problem, men det gäller att inte ta för stora risker. Ibland kan åkare försöka spara lite på krafterna, men det kan vara en riskabel strategi. I kvalet startar åkarna individuellt och de bästa tiderna kvalar in till finalpasset senare under dagen.

14.30: Sprint, damer och herrar, klassisk stil, finaler

Det är under finalpasset som det drar ihop sig på allvar. I sprint gäller det att klara kvartsfinalen och semifinalen och ta sig till final med chans på medalj. De bästa åkarna brukar gärna försöka dra ifrån lite och få en behaglig resa, utan att behöva riskera att krocka i en annan åkare på upploppet. I kvartsfinalen och semifinalen går 1:an och 2:an i loppet vidare, samt några av de bästa tiderna. I finalen startar 6 åkare och kör om medaljerna.

Favoriter damer

1. Jonna Sundling - Sveriges sprintdrottning har visat på tidigare mästerskap att hon har nerver av stål. Hon är den stora guldfavoriten.

2. Kristine Stavaas Skistad - En norsk åkare som lyckats besegra svenskorna så sent som i januari 2023. Spås en lysande framtid inom sprint.

3. Maja Dahlqvist - En annan mycket skicklig svensk sprintåkare som vunnit flera lopp i världscupen.

Sverige har fler duktiga sprintåkare utöver favoriterna som Johanna Hagström, Emma Ribom och Linn Svahn. Schweiz har en medaljkandidat i form av Nadine Fähndrich. Från Norge kan Tiril Udnes Weng och Lotta Udnes Weng säkert utmana. Man bör heller inte räkna bort erfarna Jessie Diggins som tagit flera medaljer i sprint.

Favoriter herrar

1. Johannes Hoesflot Klaebo - Är storfavorit och leder sprintcupen av en anledning. Om Klaebo har ett bra läge på upploppet lär han vinna guldet.

2. Richard Jouve - Fransman som imponerat i flera sprinttävlingar i världscupen.

3. Federico Pellegrino - En italiensk åkare som ibland lyckats besegra de bästa norrmännen i sprint. Han har en väldigt explosiv spurt.

Bland övriga medaljkandidater märks Lucas Chanavat, Pål Golberg och Even Northug. För Sverige ser det ganska mörkt ut på herrsidan. Hoppet står till Edvin Anger och möjligtvis Calle Halfvarsson om han har toppat dagsformen.

Fredag 24 februari

15.30: Skiathlon, 30 km, herrar

Skiathlonen innebär en rejäl prövning för längdåkare. Loppet inleds i klassisk stil och därefter sker ett skidbyte halvvägs och övergång till fristil. Vinnaren blir en skicklig åkare som hanterar båda stilarna med bravur. På herrsidan är de norska åkarna storfavoriter. Risken finns att skiathlonen på herrsidan kommer att kännas som norska mästerskapen.

Favoriter

1. Johannes Hoesflot Klaebo - Norges nya skidkung lär ha en god chans att vinna guld.

2. Pål Golberg - Har varit stark i världscupen och känns som en het medaljkandidat.

3. Hans Christer Holund - En uthållig norsk åkare som lär bli farlig i ett lopp över 30 km.

Övriga åkare som kan utmana blir andra norrmän som får starta loppet, kanske Sjur Røthe eller Simen Hegstad Krüger. Den svensk som lär ha bäst chans att utmana är William Poromaa, men med lite tur även Calle Halfvarsson. Han har ibland visat i världscupen att han fortfarande kan vara med och kämpa om pallplatser mot världseliten.

Lördag 25 februari

14.00: Skiathlon, 15 km, damer

Vinnaren på damsidan kommer vara en komplett åkare som behärskar både klassisk stil och fristil. Lyckligtvis har Sverige två sådana åkare i absolut världsklass i form av Frida Karlsson och Ebba Andersson. Chansen finns att det blir två medaljer till Sverige. Det finns dock gott om konkurrenter som kommer försöka stoppa en svensk succé.

Favoriter

1. Ebba Andersson - Har varit stark i loppen inför VM och det gör att hon känns som huvudfavorit. Bör ha gott självförtroende och är en klar guldkandidat om hon lyckats toppa sin VM-form.

2. Frida Karlsson - Frida har presterat i andra lopp på distansen och har tidigare ofta varit före Ebba. Det kan bli en tuff kamp mellan de två svenska åkarna.

3. Heidi Weng - Norskan har saknat en del jämnhet men när hon är som bäst är hon mycket farlig i skiathlon.

Bland övriga åkare utmärker sig Tiril Udnes Weng, Jessie Diggins och Kerttu Niskanen. Alla känns som att de skulle kunna gå hela vägen till guld om de får det perfekta loppet.

Söndag 26 februari

11.30: Sprintstafett, damer och herrar, fristil, kval

Dagen börjar med kval och för stornationerna blir det mest en slags transportsträcka som handlar om att få en bra resa och inte göra slut på för mycket krafter. De bästa sprintlagen på herr- och damsidan lär ganska enkelt ta sig till final.

13.30: Sprintstafett, damer och herrar, fristil, finaler

Nu gäller det på allvar när medaljerna ska fördelas. Förhoppningsvis har favoriterna överlevt kvalet, men det kan hända att 1-2 favoriter har fallit bort på grund av fall, stavbrott eller andra oförutsedda händelser. Därför är det klokt att alltid positionera sig smart, men lyckligtvis har de svenska lagen gott om erfarenhet från stora mästerskap.

Favoriter damer

1. Sverige - På förhand känns det här som Sveriges kanske allra största guldchans. Som det sett ut i världscupen och de senaste mästerskapen känns allt annat än guld som ett misslyckande.

2. USA - När USA bara behöver ställa upp med två åkare i en stafett har de ett jättestarkt lag med Diggins och Brennan. De har mycket god medaljchans.

3. Norge - Med Norges otroliga bredd går det aldrig att räkna bort dem. Chansen är stor att de tar en medalj, kanske kan de rentav vara med hela vägen och pressa Sverige i kampen om guldet.

Övriga lag får det tufft men Tyskland, Schweiz och Finland skulle möjligtvis kunna utmana om medaljerna. Känslan är dock att de får rikta in sig på bronset.

Favoriter herrar

1. Norge - Återigen känns det som en guldmedalj som i princip är Norges på förhand. Övriga nationer får det mycket tufft.

2. Frankrike - När det gäller sprint i fristil har Frankrike ett vasst lag och de bör kunna ta en medalj.

3. Italien - Det italienska sprintlaget har en riktig spurtkanon i form av Pellegrino som för närvarande är 3:a i sprintcupen. Det kan räcka långt.

Bland övriga lag märks Sverige, Schweiz och Finland. För svensk del måste åkarna ha en riktigt bra dag, men det borde åtminstone gå att utmana om en bronspeng.

Tisdag 28 februari

12.30: 10 km, damer, fristil

I damernas lopp med individuell start är det distansen 10 km som gäller. Det finns inget utrymme för att spara på krafterna. Vinnaren lär inte ha råd med en för svag öppning när loppet avgörs över en mil. Sverige har utmärkta medaljchanser, men Norge och även USA lär försöka blanda sig i striden om pallplatserna.

Favoriter

1. Ebba Andersson - Hon har sett bra ut i världscupen i samma distans och har god förmåga att hålla hög jämn fart. Känslan är att det här är en av hennes största chanser till ett individuellt guld.

2. Jessie Diggins - Amerikanskan är duktig i fristil och har massor av erfarenhet. Det är viktigt för att lägga upp loppet perfekt och få ut maximalt av sin förmåga. Toppar hon sin VM-form lär hon slåss om medaljerna.

3. Frida Karlsson - Frida har visat flera gånger att hon kan utvecklas till arvtagaren efter storstjärnan Therese Johaug. Än så länge saknar hon jämnheten, men när hon är som bäst har hon chansen att ta guld.

Övriga medaljaspiranter är bland annat Ingvild Flugstad Østberg från Norge och Rosie Brennan från USA. Det är dock ovanligt med alltför stora överraskningar på damsidan i denna distans, så på förhand tyder allt på att någon av favoriterna tar hem loppet.

Onsdag 1 mars

12.30: 15 km, herrar, fristil

Herrarnas lopp över 15 km i fristil sker med intervallstart, dvs åkarna startar individuellt med visst mellanrum och det gäller att ha bäst tid över hela distansen. Sådana lopp brukar utveckla sig annorlunda jämfört med masstart. Vinnaren måste hålla hög fart hela vägen, även om det givetvis går att göra vissa anpassningar. En del åkare kommer gå ut hårt och avsluta något långsammare, medan andra öppnar lite mer försiktigt för att sedan lägger extra krut på sista delen av loppet. Norge lär dominera, men det kan svänga en hel del i resultatlistan under tävlingens gång.

Favoriter

1. Johannes Hoesflot Klaebo - Har visat flera gånger i världscupen att han behärskar alla typer av lopp. Frågan är om han ställer upp i allting eller kanske ger en annan norrman chansen.

2. Simen Hegstad Krüger - Är duktig i fristil och har goda möjligheter till en topp3-placering. Har presterat bra i lopp med intervallstart tidigare och har även visat god form i världscupen.

3. Hans Christer Holund - En skicklig åkare på att hålla hög jämn fart och får han chansen i 15 km för herrar blir han antagligen en het medaljkandidat.

Utöver norrmännen kan vi svenskar hoppas på William Poromaa. Han har lyckats bra i en del lopp över 15 km och om VM-formen är den rätta kanske han rentav kan bryta den förväntade norska dominansen. Även om det inte räcker hela vägen till medalj är chansen i alla fall god till en bra placering. En annan uppstickare är britten Andrew Musgrave. Han har slagit sig in i topp 5 flera gånger i världscupen och är erkänt bra i fristil.

Torsdag 2 mars

12.30: Stafett, damer, 4x5 km

Damernas stafett ser på förhand ut att bli en tuff kamp mellan Norge, Sverige och Finland. Kanske kan även USA och Tyskland blanda sig i medaljstriden. De flesta experter är överens om att Sverige har den största guldchansen. En stor anledning är att varje stafettsträcka för damerna endast är 5 km. Därför finns goda möjligheter att använda skickliga sprintåkare. Sverige kan avsluta med en sprintspecialist som Jonna Sundling och det blir mycket svårt för de andra nationerna att utmana om det blir spurt om guldet. Å andra sidan bygger det på att de andra tre åkarna gör jobbet och ger avslutaren ett bra utgångsläge. Ligger Sundling efter måste hon slösa mycket energi på att gå ikapp och då kan det bli svårt att ha kraft att orka med spurten.

Favoriter

1. Sverige - På damsidan har Sverige ett komplett lag och kommer garanterat kunna ställa upp med fyra starka åkare. Frida Karlsson och Ebba Andersson kommer förhoppningsvis kunna grilla de andra lagen på sina sträckor.

2. Norge - När det handlar om stafetter går det aldrig att räkna bort Norge. Tiril Udnes Weng och Ingvild Flugstad Østberg blir farliga och kanske kan de ge Norge ett försprång. Samtidigt känns de betydligt svagare nu när både Marit Björgen och Therese Johaug har lagt skidorna på hyllan.

3. Finland - Ibland på de stora mästerskapen brukar Finland visa sin otroliga kämpaglöd. Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski är mycket duktiga och kan utmana de bästa svenska och norska åkarna. Problemet är att Finland lär ha något svagt kort på en av sträckorna och då lär de tappa för mycket tid för att kunna ta guld.

Uppstickare blir USA och Tyskland. Jessie Diggins och Rosie Brennan kan antagligen se till att USA håller sig nära toppnationerna. Tyskland har ett överraskande starkt lag med bland annat Katharina Hennig och Laura Gimmler. Känslan är att de åtminstone har goda chanser att utmana om bronset. Mycket hänger på att deras svagaste åkare lyckas hålla ihop det, samt att de lyckas minst lika bra med vallningen som de nordiska nationerna.

Fredag 3 mars

12.30: Stafett, herrar, 4x10 km

Inför Skid-VM 2023 tyder precis allting på att Norge mer eller mindre kommer leka hem guldet i herrstafetten. De har dominerat totalt på herrsidan och ibland ser distanstävlingarna ut som att det är Norska Mästerskapen med norska åkare på de fyra första platserna. Vem kan egentligen utmana Norge? Tro det eller ej men antagligen är Sverige andrahandsfavorit. Därefter följer lag som Finland och Italien. Om Ryssland hade fått vara med hade de istället tagit Sveriges plats som andrahandsfavorit bakom Norge.

Favoriter

1. Norge - Det krävs ett mirakel för att Norge inte ska vinna det här guldet. Enda som kan rädda de andra lagen är att de vallar bort sig helt eller gör bort sig vid en växling och blir diskvalificerade. Johannes Hoesflot Klaebo lär kunna ta en norsk flagga och defilera över mållinjen.

2. Sverige - På OS har Sverige visat att vi kan vinna guld i herrstafetter, men då var laget betydligt formstarkare och hade stjärnor som kunde skapa försprång och täcka upp för en svagare åkare. Nu blir det mycket tufft för Calle Halfvarsson och William Poromaa. Vilka de övriga två åkarna blir avgörs nog av hur VM sett ut fram till stafetten. Om ingen åkarna klappar ihop och går in i väggen är chanserna goda att Sverige tar silver eller brons, men Norge blir svåra att hänga med.

3. Italien - Rent historiskt har Italien ofta höjt sig i stora mästerskapsstafetter. I Planica har de tillgång till en duktig åkare som Federico Pellegrino. Han vet verkligen hur man spurtar. Dock kan det bli svårt att samla ihop fyra åkare som alla har en tillräckligt bra dag.

Övriga nationer med goda möjligheter är Finland och Frankrike. De har ett fåtal mycket högklassiga åkare som lär kunna gå jämt med toppnationerna, men frågan är hur deras svagaste kort står sig i konkurrensen. Sverige och framför allt Norge bör kunna utnyttja sådana svagheter och se till att nationerna tappar möjligheten att vinna guld. Däremot bör de absolut kunna vara med och kriga om brons och kanske rentav silver.

Lördag 4 mars

12.00: 30 km, damer, klassisk stil

Den så kallade tremilen är damernas verkliga uthållighetsprov. Loppet går i slutet av mästerskapet och det gäller att ha återhämtat sig på rätt sätt. Nationernas storstjärnor kommer ha många lopp i benen och inte sällan kan det öppna upp för åkare som är mer utvilade och tävlat mer sparsamt. För Sverige är de stora medaljhoppen Frida Karlsson och Ebba Andersson. Ibland har skickliga sprintåkare också kunnat prestera i tremilen. Bland annat har Jonna Sundling blivit 4:a i OS 2022. Fyra år tidigare i Pyeongchang lyckades Stina Nilsson knipa en bronspeng, även om hon senare bytt till skidskytte. Det visar att inte bara är uthålliga långloppsspecialister som lyckas på tremilen, utan även andra åkare som är i storform har chans på medaljerna.

Favoriter

1. Frida Karlsson - Ska Frida äntligen lyckas och knipa VM-guldet? Nu när Therese Johaug har slutat är det verkligen upplagt för Frida att ta över som VM-drottning. Om hon lyckas toppa VM-formen blir hon svårslagen på tremilen.

2. Kerttu Niskanen - I damernas 30 km är det klassisk stil som gäller och Niskanen är väldigt vass i just klassisk stil. En del experter håller till och med finländskan som favorit över Frida. Hon har lyckats bra i tidigare kraftprov och lär vara med och slåss om medaljerna om hon har en bra dag.

3. Katharina Hennig - Tyskan har visat flera gånger i världscupen att hon är livsfarlig i längre lopp. Med tanke på resultaten under säsongen och att hon säkert är mycket sugen på att vinna en prestigefylld VM-medalj i tremilen så känns Hennig som en av de solklara förhandsfavoriterna.

Bland övriga åkare som kan utmana märks främst Ebba Andersson från Sverige. Skulle Frida Karlsson inte lyckas är chansen stor att Ebba istället blir bästa svenska. Frågan är bara om hon lyckas utmana om guld eller silver. Hon har helt klart kapacitet att placera sig bland de fem bästa och kanske till och med allra högst upp på pallen. Från Norge ser det lite tunnare ut för tremilen än det brukar göra. Möjligtvis kan Astrid Øyre Slind eller Anne Kjersti Kalvå ta chansen. Även Krista Pärmäkoski från Finland har allt som krävs för att ta en topplacering på 30 km.

Söndag 5 mars

12.00: 50 km, herrar, klassisk stil

Skid-VMs sista lopp blir herrarnas stora kraftprov över 50 km, även känt som femmilen. Genom historien har den bjudit på många minnesvärda bragdlopp, inte minst när Johan Olsson 2013 i Val di Femme tog guld efter att ha gått ensam i nästan 35 kilometer och på något sätt lyckats hålla undan mot klungan. Andra gånger blir det spurt i femmilen och många kommer säkert ihåg hur den tidigare skidkungen Petter Northug från Norge brukade bita sig fast i täten för att sedan sätta in en raketspurt i loppets slutskede.

I VM 2023 är det alltså masstart som gäller och inte individuell start. Det kan helt klart gynna åkare med en stark spurt, eftersom väldigt få åkare är starka nog att göra en utbrytning och hålla undan. Däremot finns risken att Norge har ett så starkt lag att de försöker sig på någon slags teamkörning, likt hur vissa team kan göra i verkliga långlopp som Vasaloppet. I så fall kanske de lyckas lämna de andra nationerna bakom sig och säkra tre norrmän på prispallen. I vanliga fall brukar ryska åkare som Alexander Bolshunov bryta den norska dominansen på 50 km, men han får inte vara med i detta VM på grund av kriget i Ukraina.

Favoriter

1. Johannes Hoesflot Klaebo har allt som krävs för att bli VMs stora skidkung. Redan innan femmilen är sannolikheten stor att han har säkrat upp flera guld. Det är också en komplett åkare utan några svagheter. Han lär kunna anpassa sig oavsett hur loppet utvecklar sig och har en otrolig spurtförmåga om det skulle krävas. De andra åkarna vill definitivt inte att Klaebo har slagläge när det återstår någon kilometer av loppet.

2. Iivo Niskanen - Finlands bästa herråkare under de senaste åren är erkänt duktig i klassisk stil. Dessutom har han en uthållighet över det vanliga som passar perfekt för just femmilen. Ska någon lyckas bryta den norska dominansen när ryssarna inte är med, så kanske det är Niskanen. På papperet har han allting som krävs. Hur som helst lär han försöka dra upp farten och se till att loppet inte går för långsamt.

3. Pål Golberg - En norrman som ofta lyckas bra i längre lopp och som har goda möjligheter att ta en medalj på 50 km. Skulle andra norska åkare som Klaebo vara lite utslitna så lär Golberg gilla sina chanser att utmana om guldet. Han leder i skrivande stund distanscupen och är en av de bästa herråkarna i de lite längre loppen.

Bland övriga åkare med medajchanser finns en uppsjö norrmän, inte minst Hans Christer Holund, Didrik Tønseth, Simen Hegstad Krüger och Sjur Røthe. Frågan är mest vilka norrmän som får starta. Det beror på hur de presterat tidigare under mästerskapet eller om förbundskaptenen kanske vill ge en mer utvilad åkare chansen under femmilen. Hur som helst lär alla norrmän som ställer upp vara utmanare om en placering i topp fem. Även britten Andrew Musgrave skulle kunna hitta på någonting under femmilen. Han har lyckats bra i en del distanstävlingar i världscupen. Samma gäller för Friedrich Moch från Tyskland.

För svensk del gäller det att vara realistisk och som det sett ut i världscupen blir det tufft att utmana om medaljerna. Dock finns alltid chansen om antingen Calle Halfvarsson eller William Poromaa lyckats toppa VM-formen. Kanske får ett framtidsnamn som Edvin Anger också ställa upp och det kan bli roligt att följa för tv-tittarna.

Svenska truppen till Skid-VM 2023 i Slovenien

Damer:
Ebba Andersson, Piteå Elit SK
Emma Ribom, Piteå Elit SK
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF
Johanna Hagström, Ulricehamns IF
Jonna Sundling, Piteå Elit SK
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Moa Ilar, Falun-Borlänge SK
Linn Svahn, Östersunds SK

Herrar:
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Edvin Anger, Åsarna IK
William Poromaa, Åsarna IK
Eric Rosjö, IFK Mora SK
Jens Burman, Åsarna IK
Johan Häggström, Piteå Elit SK
Marcus Grate, IFK Umeå